Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (CROSBI ID 392342)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mateljan, Neda
Filipović-Grčić, Jelena
hrvatski
Karakterizacija liofilizata kitozansko-lecitinskih nanočestica s melatoninom diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom
Korištenjem kitozan klorida i dvaju tipova lecitina: S100 i S45, pripremljene su lecitinske i kitozansko-lecitinske nanoičestice s melatoninom. Nakon obavljene dijalize, koja je omogućila odjeljivanje neuklopljenog lijeka od nanočestica s uklopljenim melatoninom, uzoraci su razrjeđivani s pročišćenom vodom za određivanje veličine odnosno s 10 mM NaCl za određivanje zeta-potencijala pripremljenih nanočestica. Dijalizirane suspenzije potom suu liofilizirane, uz dodatak krioprotektora: 2, 5% glukoze (m/V), odnosno 2, 5% trehaloze (m/V). Karakterizacija dobivenih liofilizata (liofiliziranog produkta) obavljena je diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom. Na taj način dobiveni su podaci o termičkim svojstvima priređenih nanočestica, te o utjecaju krioprotektora na njihovu stabilnost. Iz termograma (DSC-krivulje) za sve priređene nanosustave određeno je staklište (Tg), temperatura o kojoj ovisi stabilnost pripravka pri sobnoj temperaturi, te svi daljnji postupci proizvodnje, pohrane i korištenja ispitivanih kemijskih entiteta. Rezultati su pokazalil da se uklapanjem melatonina u lecitinske nanočestice smanjuje stabilnost sustava, budući da se na njihovim termogramima očituje sniženje staklišta u odnosu na staklilšte liofilizata nanočestica bez uklopljenog lijeka. Nasuprot tome, uklapanjem lijeka u kitozansko-lecitinske nanočestice povećava se staklište u odnosu na same kitozanskoi-lecitinske nanočestice, što govori u prilog tvrdnji da postoje izražene interakcije između lecitina i kitozana, te je time i stabilnost nanosustava povećana. Korištenje glukoze kao krioprotektora, u ovom slučaju, pokazalo se nepovoljnim jer je staklište smjese pri približno 5oC, te će liofilizat pri sobnoj temperaturi kolabirati i prijeći u gumastu masu. Trehaloza, pak, povoljno djeluje na ispitivane nanosustave i povećava njihovu stabilnost, te je njeno korištenje u daljnjim istraživanjima opravdano.
kitozan; lecitin; melatonin; nanočestice; liofilizacija; diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC); staklište (Tg)
nije evidentirano
engleski
Characterization of lyophilized melatonin-loaded chitosan/lecithin nanoparticles by differential scanning calorimetry
nije evidentirano
chitosan; lecithin; melatonin; nankoparticles; lyophilisation; differential scanning calorimetry (DSC); glass transition temperature (Tg)
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
23.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb