Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 729062

Izrada digitalnih ortofotokarata za potrebe gospodarstva u Republici Hrvatskoj


Landek, Ivan; Brkić, Davorka; Vilus, Igor; Marjanović, Marijan
Izrada digitalnih ortofotokarata za potrebe gospodarstva u Republici Hrvatskoj // Uloga geodezije u uređenju zemljišta i upravljanju prostorom / Ivana Racetin (ur.).
Zagreb: Hrvatskakomora ovlaštenih inženjera geodezije, 2014. str. 16-21 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Izrada digitalnih ortofotokarata za potrebe gospodarstva u Republici Hrvatskoj
(Creating Digital Ortophoto Maps for the Needs of Croatian Economy)

Autori
Landek, Ivan ; Brkić, Davorka ; Vilus, Igor ; Marjanović, Marijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Uloga geodezije u uređenju zemljišta i upravljanju prostorom / Ivana Racetin - Zagreb : Hrvatskakomora ovlaštenih inženjera geodezije, 2014, 16-21

Skup
Uloga geodezije u uređenju zemljišta i upravljanju prostorom

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24-26. 10. 2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Aerofotogrametrijski snimci; georeferenciranje; skeniranje
(Aerial photogrametric images; geo-referencing; scanning)

Sažetak
Podaci digitalnog ortofota su zadnjih godina postali značajni za razvoj gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Razlog za tako široku i značajnu primjenu podataka je brzina izrade i cijena koštanja. U 2014. godini će Državna geodetska uprava izraditi dva seta digitalnih ortofotokarata u mjerilu 1: 5000 (DOF 5) za cijelo područje Republike Hrvatske. Jedan set DOF 5 bit će izrađen iz novih aerofotogrametrijskih snimaka snimljenih u 2014. godine (DOF 5/2014), dok će drugi set DOF 5 biti izrađen iz aerofotogrametrijskih snimaka snimljenih do 15 2. 1968. godine (DOF 5/1968). Izrada DOF 5/1968 je bitna za ispunjenje aktivnosti iz Zakona o gradnji (NN 153/13) u kojem je naglašeno da se građevina smatra legalnom bez obzira ima li građevinsku dozvolu ili nema ako je sagrađena do 15. veljače 1968. godine. Sve što je građeno, dograđivano, nadograđivano ili rekonstruirano nakon tog datuma da bi se smatralo legalnim mora imati odgovarajuće akte o gradnji. Dokazi da je građevina bila sagrađena prije navedenog datuma je datum upisa u službene evidencije ili aerofotogrametrijski snimak koji je snimljen prije toga datuma. Držana geodetska uprava (DGU) je u svojim arhivama imala jedan dio aerofotograetrijskog materijala snimljenog prije 15. 2. 1968. Godine, dok je veći dio bio u arhivi Vojnogeografskog instituta (VGI) u Beogradu. Državna geodetska uprava je uz pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova ishodila da se dio snimljenog fotomaterijala iz VGI-a vrati u Državnu geodetsku upravu. DGU je sve snimke snimljene prije 15. 2. 1968. godine obradila i procesirala kako bi mogli poslužiti za izdavanje Uvjerenja da je građevina evidentirana prije navedenog datuma. U ovom članku će biti detaljno objašnjen proces proizvodnje od skeniranja do konačnog proizvoda te će biti prezentirana područja prekrivenosti snimcima za izradu DOF 5/1968. Također će se opisati u koje svrhe i za koje potrebe se izrađuje DOF 5/2014.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
170146

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb