Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova (CROSBI ID 392280)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dugandžić, Klaudija
Babić, Jurislav
hrvatski
Proizvodnja i primjena modificiranih škrobova
Škrob je ugljikohidrat koji ima sve značajniju primjenu kao sirovina u različitim granama industrije kao što su prehrambena, tekstilna, farmaceutska, kemijska... U prehrambenoj industriji škrob predstavlja značajan dodatak te se koristi kako bi se pospješila svojstva različitih prehrambenih proizvoda. Koristi se kao ugušćivač, stabilizator, kao zamjena za masti prilikom proizvodnje niskokalorične hrane, za vezanje arome itd. Da bi se postigle određene osobine, poboljšala funkcionalna svojstva te se proširila primjena škroba, provode se različiti postupci modificiranja kao što su: kemijski, fizikalni i enzimski. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacija, primjena ekstruzije, ultrazvuka, uzastopni postupci izazivanja sinereze) te enzimskim postupcima, najčešći oblik modificiranja škroba su postupci kemijskog modificiranja (esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija).
škrob ; modificiranje ; postupci i proizvodi modificiranja ; rezistentni škrobovi
nije evidentirano
engleski
Production and application of modified starches
nije evidentirano
škrob ; modificiranje ; postupci i prosizvodi modificiranja ; resistant starches
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
19.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH