Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba (CROSBI ID 392279)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Maslač, Antonija
Babić, Jurislav
hrvatski
Proizvodnja i primjena hidrolizata škroba
Cilj ovog rada je obraditi temu proizvodnje i primjene hidrolizata škroba. Škrob je jedan od najzastupljenijih sastojaka u ljudskoj prehrani. Osnovna gradivna jedinica škroba je glukoza, tj. molekula škroba građena je od nekoliko stotina do nekoliko tisuća jedinica glukoze povezanih glikozidnim vezama i to α - 1, 4 glikozidnim vezama u strukturu ravnog lanca i α - 1, 6 vezama na mjestima grananja. Hidrolizati škroba predstavljaju značajnu skupinu proizvoda iz škroba jer se preko 50% od ukupno proizvedenog škroba prevodi u različite hidrolizate. Škrobni hidrolizati se dobivaju cijepanjem α - 1, 4 i/ili α - 1, 6 glikozidnih veza molekula amiloze i amilopektina procesom koji se naziva hidroliza. Postupci hidrolize škroba mogu biti: - kiselinski - kiselinsko-enzimski - enzimsko-enzimski Enzimi koji sudjeluju u hidrolizi škroba su α-amilaza, saharificirajuća α-amilaza, β-amilaza, glukoamilaza i pululanaza. Postoje dva osnovna načina kako djeluju ovi enzimi, a to su: endo mehanizam i exo mehanizam. U proizvode hidrolize škroba ubrajamo: maltodekstrine, glukozni sirup i sušeni glukozni sirup, glukozu monohidrat, bezvodnu glukozu, maltozni sirup, fruktozni sirup i kristalnu fruktozu.
škrob ; hidroliza ; enzimi ; kiseline
nije evidentirano
engleski
Production and application of starch hydrolisates
nije evidentirano
starch ; hydrolisis ; enzymes ; acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
03.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH