Reološka svojstva čokolade (CROSBI ID 392275)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Grbavac, Slavka
Babić, Jurislav
hrvatski
Reološka svojstva čokolade
Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značaja, bilo da se radi o kontroli procesa, praćenju stabilnosti tijekom skladištenja prehrambenih proizvoda ili razvijanju novih proizvoda. Čokolada predstavlja kompleksni dvofazni sustav koji se sastoji od različitih dodataka kao što su kakao maslac, mlijeko u prahu, kakao prah, šećer i emulgatori. Količina svakog od navedenih dodataka u čokoladi utječe na svojstva tečenja, uvjete proizvodnje i kakvoću gotovog proizvoda. Čokolade glavnom sadrže 15 do 30% kakao maslaca te drugih masti koji imaju vrlo važnu ulogu za reološka svojstva čokolade. Međutim iz ekonomskih razloga čokoladi se dodaju različiti emulgatori koji, također imaju značajan utjecaj na navedena svojstva. Cilj završnog rada je opisati sirovine u proizvodnji čokolade, proces proizvodnje, reološka svojstva čokolade te važnosti i utjecaj različitih parametara na reološka svojstva čokolade.
reološka svojstva ; čokolada
nije evidentirano
engleski
Rheological properties of chocolate
nije evidentirano
Rheological properties of chocolate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
05.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH