Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Determination of neomycinin in animal origin foods (CROSBI ID 392225)

Ocjenski rad | diplomski rad

Danica Barišić Determination of neomycinin in animal origin foods / Šušković, Jagoda (mentor); Bilandžić, Nina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Danica Barišić

Šušković, Jagoda

Bilandžić, Nina

engleski

Determination of neomycinin in animal origin foods

Zbog raširene primjene antibakterijskih lijekova, mora se kontrolirati prisutnost rezidua u hrani životinjskog podrijetla. Kontrola antibiotika u hrani potrebna je kao jedna od temeljnih odrednica u službi očuvanja zdravlja ljudi. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije ostataka (rezidua) neomicina u mlijeku i mišićnom tkivu domaćih životinja. Koncentracija neomicina u uzorcima je određivana ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) metodom. Prema dobivenim rezultatima, niti u jednom ispitanom uzorku određena koncentracija neomicina nije prelazila vrijednost najveće dopuštene količine (NDK) za neomicin propisane Pravilnikom o farmakološki djelatnim tvarima i njihovoj klasifikaciji u odnosu na najveće dopuštene količine rezidua u hrani životinjskog podrijetla („Narodne novine“, broj 21/11). Također je pokazano da je ELISA pozudana metoda za određivanje rezidua neomicina u uzorcima hrane životinjskog podrijetla. Da su uzorci bili pozitivni na neomicin, u tom bi slučaju bilo potrebno primjeniti jednu od metoda za potvrdu kojima se identitet rezidua i njegova koncentracija potvrđuju s najvećom mogućom preciznošću i točnošću, kao što su LC–MS/MS i GC–MS/MS.

antibacterial drugs; residues; neomycin; ELISA; food of animal origin

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

01.05.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija