Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla (CROSBI ID 392222)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bartulović, Katarina
Kos, Blaženka
Bilandžić, Nina
hrvatski
Određivanje ostataka gentamicina u hrani životinjskog podrijetla
Upotreba antibiotika u veterinarskoj praksi može rezultirati pojavom rezidua tih lijekova u hrani životinjskog podrijetla. Zaštita stoke i peradi od mogućih infekcija je važna, međutim, bitna je i sustavna kontrola i nadzor nad primjenom veterinarskih lijekova kako bi se osigurali zdravstveno ispravni i neškodljivi proizvodi životinjskog podrijetla na tržištu. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije rezidua gentamicina u uzorcima mlijeka i mišićnog tkiva različitih životinja ELISA metodom. Najveće dopuštene količine (NDK) za gentamicin Uredbom Komisije (EU) br 37/2010 su 50 μg/kg za mišić, 200 μg/kg za masno tkivo, 750 μg/kg za jetra i bubreg, te 100 μg/mL za mlijeko. U niti jednom ispitivanom uzorku koncentracija gentamicina nije prelazila vrijednost najveće dopuštene količine (NDK) za gentamicin. Rezultati su pokazali da je ELISA pouzdana i osjetljiva metoda za utvrđivanje rezidua gentamicina u hrani životinjskog podrijetla što je ustanovljeno određivanjem koncentracije gentamicina u uzorcima u koje su dodane određene koncentracije gentamicina (u mlijeko 100 ppb, a u mišićno tkivo 50 ppb gentamicina).
antibakterijski lijekovi; antibiotički ostaci; gentamicin; ELISA; hrana životinjskog podrijetla
nije evidentirano
engleski
Determination of gentamycin residues in animal food of animal origin
nije evidentirano
antibacterial drugs; antibiotic residues; gentamycin; ELISA; food of animal origin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
15.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb