Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 727850

Kiss sindrom


Šečić, Ana; Petković, Maja
Kiss sindrom // Drugi hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu. Djelovati rano: zašto i kako? / Cepanec, Maja ; Bučar, Marina (ur.).
Zagreb: U suradnji s Uredom UNICEF-a u RH, 2011. str. 71-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Kiss sindrom

Autori
Šečić, Ana ; Petković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Drugi hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu. Djelovati rano: zašto i kako? / Cepanec, Maja ; Bučar, Marina - Zagreb : U suradnji s Uredom UNICEF-a u RH, 2011, 71-71

ISBN
978-953-55853-2-9

Skup
Drugi hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu

Mjesto i datum
Beli Manastir, Hrvatska, 29. rujna - 2.listopada 2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kiss sindrom; klinička slika; multidisciplinaran pristup

Sažetak
KISS sindrom (skraćenica od „Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen“), odnosno, cervikalno-diencefalni kineziološki sindrom je stanje funkcionalne blokade u subokcipitalnoj regiji kralježnice. Prevencija javljanja je osam posto, dok je etiologija nastanka multikauzalna, s većom incidencijom javljanja kod djece rođene s neurorizikom. Kliničkom slikom dominira fiksirani i flektirani asimetričan položaj glave uz hiperosjetljivost na dodir te brojne popratne simptome (asimetričan razvoj kukova te gornjih udova, poteškoće sisanja, gutanja i spavanja, uz plač). U radu je ujedno prikazan utjecaj navedenih simptoma na daljnji psihomotorni razvoj djeteta. Multidisciplinarnim pristupom dijagnostici prevladava primjena radioloških dijagnostičkih metoda te je detaljnije objašnjena uloga drugih članova tima u ranom otkrivanju KISS sindroma. Varijabilitet kliničke slike određuje tretman. Od rehabilitacijskih metoda u kliničkoj praksi, intervencije bazirane na manualnom principu su se pokazale najučinkovitije te je zaključno dan osvrt na neke od rezultata istraživanja primjene navedenih intervencijskih metoda, kao i uloga stručnjaka edukacijske rehabilitacije u radu s djecom s KISS sindromom.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Maja Petković, (115303)