Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biokemijski pokazatelji alkoholizma i drugih ovisnosti (CROSBI ID 741506)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Thaller, Vlatko ; Topić, Elizabeta ; Ksenija, Samošćanec ; Lacković, Zdravko ; Štefanović, Mario ; Kovačić, Zdravko Biokemijski pokazatelji alkoholizma i drugih ovisnosti / Topić, Elizabeta (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2001. 109..

Podaci o odgovornosti

Thaller, Vlatko ; Topić, Elizabeta ; Ksenija, Samošćanec ; Lacković, Zdravko ; Štefanović, Mario ; Kovačić, Zdravko

Topić, Elizabeta

hrvatski

Biokemijski pokazatelji alkoholizma i drugih ovisnosti

Alkoholizam i druge ovisnosti, ne samo u nas već i širom svijeta, najveći su socijalno medicinski problem današnjice, a koji se najvećim dijelom odnosi na mladu populaciju. Bez sumnje je dakle da istraživanja patobiokemijskih procesa koji dovode do nastanka ovisnosti zauzimaju značajno mjesto u medicini općenito, a posebice u psihijatriji, gastroenterologiji i medicinskoj biokemiji. Sadržaj ovog predmeta su nove spoznaje o alkoholizmu povezane s metabolizmom alkohola, ulogom enzima i izoenzima u njegovu metabolizmu, te utjecaju polimorfizma gena koji kodiraju te enzime. U predmetu će se dati smjernice za ispitivanje genetskog polimorfizma te pokazati primjena metoda molekularne biokemije u dijagnostici i u predterapijskoj procjeni uspješnosti liječenja. Nadalje, sadržaj predmeta uključuje i nove spoznaje o drogama, o metodama kojima ih možemo detektirati, mjeriti i potvrđivati a koje se rabe u kliničke svrhe i pri kriminalističkom vještačenju. Sadržaj će predmeta osigurati određena znanja u području alkoholizma i drugih ovisnosti, a u provođenju nastave ovog predmeta sudjeluju stručnjaci iz raznih područja medicine, čiji se popis nalazi uz Sadržaj ovog Priručnika, u želji da se taj rastući socijalnomedicinski problem sagleda sa šireg aspekta i koji će polaznike potaknuti na daljnja istraživanja u proučavanju nastajanja ovisnosti.

biokemijski pokazatelji; alkoholizam; droge

nije evidentirano

engleski

Biochemical markers of alcoholism and other addictions

nije evidentirano

biochemical markers; alcoholism; drugs of abuse

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

109

2001.

nije evidentirano

objavljeno

953-176-127-2

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti