Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni) (CROSBI ID 392073)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dozan, Tea
Bauman, Ingrid
engleski
Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni)
: Šećer , kao važan sastojak većine prehrambenih proizvoda, utječe na protočnost i reološka svojstva konačnih proizvoda. Kao zamjena za šećer, u današnje se vrijeme sve više prepoznaje potencijal biljke Stevia rebaudiana (Bertoni), čiji se glikozidi intenzivno koriste kao sladilo s niskom kalorijskom vrijednosti. U ovom istraživanju, saharoza u kristalnom obliku i suhi listovi Stevia rebaudiane (Bertoni) su mljeveni na željenu veličinu čestica, te su frakcije razdvojene prosijavanjem. Dobivene frakcije su analizirane kako bi se odredila fizikalna svojstva dobivenih prahova – raspodjela veličine čestica, svojstva tečenja, nasipna gustoća, rekonstitucijska svojstva, te pomoću Spearmanovih koeficijenata i simboličkog algoritma dobili modeli međusobno zavisnih varijabli. Zeleni prah stevije pokazuje bolja svojstva tečenja u dinamičkim uvjetima, dok u testovima provedenim u statičkim uvjetima pokazuje lošija svojstva. Rezultati imaju značaj u primjeni zelenog praha biljke Stevia rebaudiana (Bertoni) te mogu služiti kao indikatori za poboljšanje efikasnosti procesa u kojima se šećer ili stevija koriste kao praškaste sirovine.
Sugar; Stevia rebaudiana (Bertoni); powders; physical properties; particle size
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb