Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni) (CROSBI ID 392073)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dozan, Tea Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni) / Bauman, Ingrid (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Dozan, Tea

Bauman, Ingrid

engleski

Comparison of the physical properties of different size particles of sugar and Stevia rebaudiana (Bertoni)

: Šećer , kao važan sastojak većine prehrambenih proizvoda, utječe na protočnost i reološka svojstva konačnih proizvoda. Kao zamjena za šećer, u današnje se vrijeme sve više prepoznaje potencijal biljke Stevia rebaudiana (Bertoni), čiji se glikozidi intenzivno koriste kao sladilo s niskom kalorijskom vrijednosti. U ovom istraživanju, saharoza u kristalnom obliku i suhi listovi Stevia rebaudiane (Bertoni) su mljeveni na željenu veličinu čestica, te su frakcije razdvojene prosijavanjem. Dobivene frakcije su analizirane kako bi se odredila fizikalna svojstva dobivenih prahova – raspodjela veličine čestica, svojstva tečenja, nasipna gustoća, rekonstitucijska svojstva, te pomoću Spearmanovih koeficijenata i simboličkog algoritma dobili modeli međusobno zavisnih varijabli. Zeleni prah stevije pokazuje bolja svojstva tečenja u dinamičkim uvjetima, dok u testovima provedenim u statičkim uvjetima pokazuje lošija svojstva. Rezultati imaju značaj u primjeni zelenog praha biljke Stevia rebaudiana (Bertoni) te mogu služiti kao indikatori za poboljšanje efikasnosti procesa u kojima se šećer ili stevija koriste kao praškaste sirovine.

Sugar; Stevia rebaudiana (Bertoni); powders; physical properties; particle size

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija