Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 726447

Izravni vazodilatacijski učinci crnog vina na izoliranoj aorti štakora s dijabetesom tipa 1


Šandrk, Sanja
Izravni vazodilatacijski učinci crnog vina na izoliranoj aorti štakora s dijabetesom tipa 1 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Split


Naslov
Izravni vazodilatacijski učinci crnog vina na izoliranoj aorti štakora s dijabetesom tipa 1
(Direct vasodilatory effect of red wine on aortas of streptozotocin-diabetic rats)

Autori
Šandrk, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
16.07

Godina
2014

Stranica
43

Mentor
Ivana Mudnić

Ključne riječi
Vazodilatacija; Endotel; Aorta; Crno vino; Dijabetes melitus
(Vasodilation; Endothelium; Aorta; Red wine; Diabetes mellitus)

Sažetak
Cilj istraživanja: Ispitati vazodilatacijski učinak crnog vina, acetilkolina i natrijevog nitroprusida na endotelu aorti štakora kojima je streptozotocinom induciran dijabetes tipa 1 i dobivene rezultate usporediti s onima zdravih kontrola. Ustroj istraživanja: Eksperimentalna studija. Mjesto istraživanja: Laboratorij Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Materijali i metode: U istraživanju je korišteno crno vino „ Zlatan Plavac “ 2008. Plenković te otopine (20 M) acetilkolina i natrijevog nitroprusida. Vazodilatacijski učinak je ispitivan na izoliranim aortnim prstenovima. Relaksacija se izražavala kao postotak smanjenja vazokonstrikcije uzrokovane noradrenalinom. Isključivo izolirani vaskularni prstenovi s očuvanim endotelom (acetilkolinska relaksacija veća od 60%), prekontrahirani noradrenalinom, bili su izloženi kumulativnim dozama crnog vina, acetilkolina i natrijevog nitroprusida. Antioksidacijski kapacitet vina određen je FRAP (prema engl. Ferric reducing antioxidant power) metodom i izražen u mmol/L ekvivalenata troloksa (TE). Za potrebe istraživanja pribavljeno je 18 mužjaka štakora Sprague - Dawley soja, od čega 10 s induciranim dijabetesom i 8 kontrolnih, početne mase 160- 180g, uzgojenih u Sveučilišnoj nastambi za pokusne životinje Medicinskog fakulteta u Splitu Glavne mjere ishoda: Vazodilatacijski učinak izražen kao postotak relaksacije noradrenalinom prekontrahiranih vaskularnih prstenova. Rezultati: Vino je, kao i acetilkolin endotel- ovisni vazodilatator. Nije bilo razlike u maksimalnoj vazodilataciji (Emax) induciranoj crnim vinom između dijabetičkih štakora i zdravih kontrola. Ipak, efektivna koncentracija 50 (EC50) je bila značajno viša kod aorti štakora s dijabetesom u odnosu na kontrole. Također, acetilkolinom inducirana maksimalna vazodilatacija je bila značajno slabija kod aorti štakora s dijabetesom. Vazodilatacijski odgovor na natrijev nitroprusid nije se razlikovao između dijabetičke i kontrolne skupine. Zaključak: Smanjena vazodilatatorna učinkovitost crnog vina i acetilkolina na aortama štakora s dijabetesom upućuju na endotelnu disfunkciju i nemogućnost krvožilja da adekvatno odgovori na endotel-ovisne vazodilatatore. Ipak, u suprotnosti od acetilkolina, vazodilatatorna učinkovitost crnog vina je ostala sačuvana. To nam sugerira na mogućnost vina da nadvlada endotelno oštećenje uzrokovano dijabetesom određenim mehanizmom. Opisani rezultati otvaraju mogućnost istraživanja uporabe crnog vina kao terapijskog sredstva u liječenju dijabetesa i njegovih komplikacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
216-2160547-0537 - Kardiovaskularni učinci vina i njegovih sastojaka (Mladen Boban, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Split