Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 725458

Izrada specifikacije za zaštitu "Vrgoračke jagode" oznakom zemljopisnog podrijetla


Čagalj, Marin; Strikić, Frane; Klepo, Tatjana; Radunić, Mira
Izrada specifikacije za zaštitu "Vrgoračke jagode" oznakom zemljopisnog podrijetla // Zbornik radova 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma / Sonja Marić i Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 31-32 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Izrada specifikacije za zaštitu "Vrgoračke jagode" oznakom zemljopisnog podrijetla
(Development of specification for protection of "Vrgorac strawberries" with geographical indication label)

Autori
Čagalj, Marin ; Strikić, Frane ; Klepo, Tatjana ; Radunić, Mira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma / Sonja Marić i Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 31-32

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49. HRVATSKI I 9. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16-21.02.2014.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Vrgorac; zaštita Oznakom zemljopisnog podrijetla; Vrgoračka jagoda; specifikacija
(Vrgorac; protection of geographical indications (PGI); Vrgoračka strawberries specification)

Sažetak
Kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu poljoprivredno prehrambenih proizvoda prisutna je velika konkurencija za plasman proizvoda na tržište. U takvim uvjetima velike konkurencije, potrošači su počeli sve više cijeniti autohtone proizvode, odnosno proizvode koji se istiću iznimnom kvalitetom i prepoznatljivošću. Vrgoračka jagoda, svakako spada u skupinu proizvoda koje su potrošači prepoznali i koja je postala iznimno tražena i cijenjena na tržištu u Republici Hrvatskoj, te na inozemnom tržištu. Posljednjih godina, proizvođači i potrošači su svjedočili i patvorevinama i imitacijama jagoda koje su se na tržištu prodavale kao Vrgoračke. U cilju zaštite potrošača i samih proizvođača, Udruga proizvođača «Vrgoračka jagoda», je pokrenula inicijativu za zaštitom Oznakom zemljopisnog podrijetla. Europska unija je uvela sustav zaštite poljoprivredno prehrambenih proizvoda Oznakom izvornosti (OI) i zemljopisnog podrijetla (OZP) još 1992 godine, kojima je cilj zaštiti proizvođače i potrošače od imitacija i patvorenja poljoprivrednih proizvoda. RH je pristupanjem u EU implementirala sve Uredbe EU za zaštitu poljoprivrednih proizvoda jednom od oznaka (NN 102/12, EEC 1898/96). Najvažniji dokument za zaštitu proizvoda je tzv. «specifikacija» koja predstavlja suštinu cijelog procesa od dobivanja samog proizvoda, do konačnog pakiranja i plasmana na tržište. Prema tom dokumentu, certifikacijsko tijelo (akreditirano od Ministarstva poljoprivrede) čini Plan kontrole za izdavanje potvrde o suglasnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split