Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 724831

Od Zakona o parlamentu iz 1911. do Zakona o Europskoj uniji 2011.: Transformacija prikrivenog u obvezni referendum u britanskoj ustavnoj doktrini


Podolnjak, Robert; Bačić, Petar
Od Zakona o parlamentu iz 1911. do Zakona o Europskoj uniji 2011.: Transformacija prikrivenog u obvezni referendum u britanskoj ustavnoj doktrini // Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 64 (2014), 4; 587-611 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Od Zakona o parlamentu iz 1911. do Zakona o Europskoj uniji 2011.: Transformacija prikrivenog u obvezni referendum u britanskoj ustavnoj doktrini
(From the Parliament Act 1911 to the European Act 2011: Transformation from Informal to Mandatory Referendum in British Constitutional Doctrine)

Autori
Podolnjak, Robert ; Bačić, Petar

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu (0350-2058) 64 (2014), 4; 587-611

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ujedinjeno Kraljevstvo; ustav; referendum; Dicey
(United Kingdom; constitution; referendum; Dicey)

Sažetak
Analizirajući stogodišnje razdoblje britanskog konstitucionalizma između donošenja Zakona o parlamentu 1911. godine i Zakona o Europskoj uniji 2011. ukazuje se kako u britanskoj ustavnoj doktrini dolazi do postupne i još uvijek nedovršene transformacije tzv. 'prikrivenog' u obvezni referendum kada je riječ o odlučivanju o promjeni fundamentalnih značajki 'britanskog ustava'. Pritom se ukazuje kako je upravo Diceyeva teorija referenduma kao jamstva da svaka značajna ustavna promjena ima suglasnost naroda, a koju je on formulirao početkom 20. stoljeća, upravo ona koja posljednjih godina nudi teorijsko obrazloženje suvremenog korištenja referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Identifikacija fundamentalnih značajki britanskog ustava čija je promjena podložna referendumu istovremeno definira sam nukleus britanskog nekodificiranog ustava. Proširenje kruga pitanja koja po ustavnoj konvenciji podliježu referendumskom odlučivanju, istovremeno će učiniti britanski ustav manje 'fleksibilnim'.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Split,
Pravni fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EBSCO
  • Scopus
  • Worldwide Political Science Abstracts