Uzročnici trovanja hranom- E. coli O157 (CROSBI ID 52274)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kovaček , Ivančica
hrvatski
Uzročnici trovanja hranom- E. coli O157
U većini bolesti uzrokovanih onečišćenim namirnicama važan je početni broj živih bakterija. Kada se radi o E. coli O157:H7 važna je već sama prisutnost te bakterije. U radovima objavljenim na Europskoj konferenciji o verocitotoksičnoj E. coli 1999. godine u Liegeu iznesen je podatak da već mali početni broj E. coli O157:H7 (10 - 100 CFU/g) može dovesti do smrtnog ishoda u ljudi. Do sada nije poznato zbog čega se u nekih osoba razvije bolest, a u drugih ne. Iako se HUS može razviti u svakoj životnoj dobi najčešće obolijevaju mala djeca i starije osobe pa je prognoza takvih pacijenata loša. Prva izolacija E. coli O157:H7 iz namirnica načinjena je i u literaturi objavljena godine 1940. U SAD-u je godine 1971. zabilježeno 400 osoba sa simptomima gastroenteritisa uzrokovanog potrošnjom uvoznog sira. Iz namirnice je izolirana E. coli O157:H7 (53). Podrobnija su istraživanja ove bakterije započela godine 1982. kada je 46 osoba oboljelo nakon uživanja hamburgera u restoranu brze prehrane. Onečišćenje mlijeka i mliječnih proizvoda s E. coli O157:H7 može nastati i zbog povremenog lučenja u mlijeko bolesne životinje, kao i zbog pogrešno vođenog postupka pasterizacije mlijeka, što se dogodilo 1999. u Engleskoj kada je oboljelo više od 100 osoba. Rezultati rutinskih istraživanja na prisutnost E. coli O157:H7 u Republici Hrvatskoj, provedenih u posljednjih nekoliko godina u nekim namirnicama, upućuju na niski stupanj onečišćenja navedenom bakterijom iako je ona izolirana u nekoliko navrata u stolici djece s krvavim proljevom.
trovanje hranom, E. coli
nije evidentirano
engleski
The causes of food poisoning-E. coli O157
nije evidentirano
food poisoning, E. coli
nije evidentirano
Podaci o prilogu
6-12.
objavljeno
Podaci o knjizi
Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom
Kovaček , Ivančica
Zagreb: Medicinska naklada
2011.
978-953-176-652-4