Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka (CROSBI ID 391699)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lipovac, Sara
Ježek, Damir
Karlović, Sven
hrvatski
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka
U ovom istraživanju se udio bioaktivnih tvari određivao u vinskom talogu. Vinski talog je podvrgnut sušenju 48h na temperaturi od 60◦C. Suhi talog je samljevem i stavljen u plastične bočice u eksikatoru do uporabe. Istraživanje je pokazalo da gustoća, veličina čestice i boja ne utjeću direktno na stupanj ekstrakcije. Pokazalo se da je boja povezana sa udjelom fenola kada se uspoređuju mjerenja ukupnih fenila i antioksidanata. Uzorci s najmanjom L* vrijednosti su imali najveći udio fenolnih spojeva. Najveća koncentracija ukupnih fenola je bila pri primjenjenom tlaku od 400MPa, međutim pokazala se statistički značajna razlika već kod tlaka od 100MPa u odnosu na klasičnu ekstrakciju. Stoga, optimalan tlak za ekstrakciju fenolnih spojeva bi bio 100MPa. Isto se može zaključiti za koncentraciju ukupnih antocijana. Tijekom obrade u trajanju od 5 i 15 minuta nije bilo značajne razlike kod koncentracije ukupnih antocijana, dok je bila nešto veća kod koncentracije ukupnih fenola te se smatra opimalno trajanje obrade od 5 minuta. Nadalje, pokazalo se da je etanol puno bolje otapalo od vode, što je i bilo očekivano. Što se tiće ispitivanih uzoraka, talog Jazbine je imao najveći udio bioaktivnih komponenata, zatim Vranac te na zadnjem mjestu, talog Blatine.
visoki hidrostatski tlak; vinski talog; fenoli; HPLC
nije evidentirano
engleski
Extraction of bioactive compounds un wine lees using high hydrostatic pressure
nije evidentirano
high hydrostatic pressure; wine lees; phenols; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb