Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka (CROSBI ID 391699)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lipovac, Sara Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka / Ježek, Damir (mentor); Karlović, Sven (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Lipovac, Sara

Ježek, Damir

Karlović, Sven

hrvatski

Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz vinskog taloga pomoću visokog tlaka

U ovom istraživanju se udio bioaktivnih tvari određivao u vinskom talogu. Vinski talog je podvrgnut sušenju 48h na temperaturi od 60◦C. Suhi talog je samljevem i stavljen u plastične bočice u eksikatoru do uporabe. Istraživanje je pokazalo da gustoća, veličina čestice i boja ne utjeću direktno na stupanj ekstrakcije. Pokazalo se da je boja povezana sa udjelom fenola kada se uspoređuju mjerenja ukupnih fenila i antioksidanata. Uzorci s najmanjom L* vrijednosti su imali najveći udio fenolnih spojeva. Najveća koncentracija ukupnih fenola je bila pri primjenjenom tlaku od 400MPa, međutim pokazala se statistički značajna razlika već kod tlaka od 100MPa u odnosu na klasičnu ekstrakciju. Stoga, optimalan tlak za ekstrakciju fenolnih spojeva bi bio 100MPa. Isto se može zaključiti za koncentraciju ukupnih antocijana. Tijekom obrade u trajanju od 5 i 15 minuta nije bilo značajne razlike kod koncentracije ukupnih antocijana, dok je bila nešto veća kod koncentracije ukupnih fenola te se smatra opimalno trajanje obrade od 5 minuta. Nadalje, pokazalo se da je etanol puno bolje otapalo od vode, što je i bilo očekivano. Što se tiće ispitivanih uzoraka, talog Jazbine je imao najveći udio bioaktivnih komponenata, zatim Vranac te na zadnjem mjestu, talog Blatine.

visoki hidrostatski tlak; vinski talog; fenoli; HPLC

nije evidentirano

engleski

Extraction of bioactive compounds un wine lees using high hydrostatic pressure

nije evidentirano

high hydrostatic pressure; wine lees; phenols; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija