Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

POTKAPITALIZIRANJE KAO METODA IZBJEGAVANJA OBVEZE POREZA NA DOBIT (CROSBI ID 775457)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Arbutina, Hrvoje POTKAPITALIZIRANJE KAO METODA IZBJEGAVANJA OBVEZE POREZA NA DOBIT // Financiranje, upravljenje i restrukturiranje trgovačkih društava u doba recesije. 2011.

Podaci o odgovornosti

Arbutina, Hrvoje

hrvatski

POTKAPITALIZIRANJE KAO METODA IZBJEGAVANJA OBVEZE POREZA NA DOBIT

U radu je analiziran fenomen potkapitaliziranja kao metode financiranja trgovačkih društava povećanim udjelom zajmovnog u odnosu na vlasnički kapital, što ujedno može biti i način zakonitog izbjegavanja porezne obveze. Pri tome, od naročitog značaja može biti činjenica povezanosti trgovačkih društava, tj. činjenica da je jedno društvo u mogućnosti bitno utjecati na odluke drugog, što potkapitaliziranju, u kontekstu izbjegavanja oporezivanja dobiti, daje dodatnu dimenziju. Pažnja je posvećena mogućnostima normativnog reguliranja fenomena, napose normativnom reguliranju u Republici Hrvatskoj. Analizirana je jedna presuda Europskog suda, u predmetu u kojem je potkapitaliziranje blio bitan element problema kojeg je Sud rješavao.

potkapitaliziranje; porez na dobit; zakonito izbjegavanje porezne obveze

nije evidentirano

engleski

THIN CAPITALISATION

nije evidentirano

thin capitalisation; profits tax; tax avoidance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Financiranje, upravljenje i restrukturiranje trgovačkih društava u doba recesije

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Pravo