Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 724216

Regulatorno i konkurentsko okruženje - poticaji ili ograničenje za investicije


Vedriš, Mladen; Rančić, Nenad
Regulatorno i konkurentsko okruženje - poticaji ili ograničenje za investicije // Ekonomija, 21 (2014), 1; 187-208 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Regulatorno i konkurentsko okruženje - poticaji ili ograničenje za investicije
(Regulatory and Competitive Environment - Encouragement or Limitation for Investments)

Autori
Vedriš, Mladen ; Rančić, Nenad

Izvornik
Ekonomija (1330-0636) 21 (2014), 1; 187-208

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Institucije; regulatorni okvir; administrativni kapacitet; strukturne reforme; konkurentnost nacionalne ekonomije; izravna strana ulaganja; stopa rasta BDP-a.
(Institutions; regulatory framework; administrative capacities; structural reforms; competitiveness of the national economy; direct foreign investments; GDP growth rate)

Sažetak
Osnovna teza rada je spoznaja da produžena ekonomska kriza na nacionalnoj razini tek je dijelom izvedena iz globalne krize, a konzekventno tome i recesije unutar EU. Izostanak hrvatskog gospodarskog zaokreta dominantno je uvjetovan najprije nespremnošću, a zatim odsustvom stručnog i provedbenog kapaciteta protagonista političke i ekonomske vlasti da se suoče s temeljnim, i sada već dva desetljeća prisutnim izazovom: kako uspostaviti ukupno okruženje (institucije i zakoni) koji će poticati gospodarski rast, poglavito investicije, domaće i inozemne. Svi dosadašnji pokušaji bili su ispod razine i potreba i očekivanja stručne i ukupne javnosti. Aktualna spremnost na promjene posljedica je nemogućnosti očuvanja status quo stanja. Osnovni je cilj rada ukazati na mogućnosti građenja adekvatnog i ukupno poticajnog okvira za postizanje ekonomskog rasta, poglavito jačanjem institucionalnog kapaciteta nacionalne ekonomije kao temeljne pretpostavke za uspješnije konkurentsko pozicioniranje, regionalno i globalno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb