Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.) (CROSBI ID 391646)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bebić, Sara
Blažević, Ivica
hrvatski
Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.)
Naranča (Citrus sintesis sinensis L.) su je izvor iznimno velikog broja spojeva. U ovom radu hibrodestilacijom u aparaturi po Clevengeru izolirano je eterično ulje iz osušene kore naranče te je utvrđena prisutnost limonena kao i u petroleterskom ekstraktu dobivenim ekstrakcijom u Soxhlet aparaturi. Također je izoliran hesperetin, flavonoid, ekstrakcijom kruto-tekuće u Soxhlet aparaturi i maceracijom te kiselom hidrolizom s namjerom da se dobije slobodni aglikon. Hesperetin je bioflavonoid nađen u kori agruma. Tankoslojnom kromatografijom utvrđena je prisutnost limonena u eteričnom ulju i u petroleterskom ekstraktu te su isti identificirani GC-MS-om. Limonen i hesperetin su također identificirani spektroskopskim tehnikama (UV/VIS, FT-IR, 1H- NMR i 13C-NMR). Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom utvrđena je točka tališta hesperetina. Svi priloženi rezultati u ovom radu su u skladu s literaturom.
Citrus sinensis; limonen; hesperetin; GC-MS; FTIR; NMR
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of limonene and hesperetin from the orange peel(Citrus sinensis L.)
nije evidentirano
Citrus sinensis; limonene; hesperetin; GC-MS; FTIR; NMR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
07.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split