Morfološka i gospodarska svojstva češnjaka (CROSBI ID 391583)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kos, Fabijan
Borošić, Josip
Fabek, Sanja
hrvatski
Morfološka i gospodarska svojstva češnjaka
Češnjak je povrtna kultura koja se uzgaja i koristi u cijelome svijetu u prehrambene, industrijske i zdravstvene svrhe. Količina proizvodnje češnjaka u Hrvatskoj nije dovoljna da zadovolji potrebe potražnje pa se češnjak uvozi u velikim količinama. Kako bi se taj trend zaustavio potrebno je poboljšati kvalitetu domaćih sorti i povećati proizvodnju. Sa svrhom očuvanja domaćih ekotipova češnjaka te povećanja dostupnosti zdravog sadnog materijala, posljednjih su godina znanstvenici domaćih istraživačkih institucija (Zagreb, Split i Osijek) započeli projekte revitalizacije proizvodnje češnjaka u Hrvatskoj. U radu je prikazan pregled morfoloških svojstava ekotipova ozimog slavonskog češnjaka te iz okolice Benkovca i Ljubitovice. Najvećim vrijednostima morfoloških svojstava izdvajaju se: E2 od benkovačkih ekotipova, Ljubitovački šarac od ljubitovačkih ekotipova i PFO 4 od ozimog slavonskog češnjaka.
Allium sativum L.; domaći ekotipovi; morfološka svojstva; prinos
nije evidentirano
engleski
Morphological and agronomic traits of garlic
nije evidentirano
Allium sativum L.; local ecotypes; morphological properties; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
24.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb