Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karta staništa i smjernice za održivim upravljanjem staništima na području Značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag (CROSBI ID 775412)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Ljubičić, Ivica ; Bogdanović, Sandro Karta staništa i smjernice za održivim upravljanjem staništima na području Značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag // Agronomski fakultet, Zavod za poljoprivrednu botaniku. 2014.

Podaci o odgovornosti

Ljubičić, Ivica ; Bogdanović, Sandro

hrvatski

Karta staništa i smjernice za održivim upravljanjem staništima na području Značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag

Donji Kamenjak izniman je primjer biološke raznolikosti u mediteranskom dijelu Hrvatske, a dobrim dijelom zauzima staništa iz Direktive o očuvanju prirodnih staništa i flore (NATURA 2000). Kartiranje staništa provedeno je metodom daljinskog promatranja (GIS-a), upotrebom recentnih satelitskih i ortofoto snimaka (geoportal Državne geodetske uprave: http://geoportal.dgu.hr/). Operacijama nad rasterskim modelom formiran je konačni vektorski poligonski GIS sloj (Prilog 1). Na temelju tako dobivenog poligonskog sloja, izvršen je intenzivan terenski obilazak s ciljem interpretacije i kontrole rezultata dobivenih klasifikacijom ortofoto snimke. Minimalna površina kartiranja iznosila je 2, 25 ha za šumsku i nešumsku vegetaciju (odgovara karti M 1:25000) s tim da su kartirane i manje površine od bitnije važnosti za očuvanje staništa. Osim vegetacije, kartirani su i linijski sadržaji (infrastrukturne površine: ceste i putevi) uz minimalnu dužinu kartiranja od 300 m, s tim da je napravljena transformacija u poligonski (shp) shapefile radi preciznosti i mjerenja površina. Pored toga kartirani su i točkasti lokaliteti ustanovljenih alohtonih svojti biljaka. Karta staništa je napravljena na temelju vizualne fotointerpretacije korištenjem GIS alata (QGIS 2.2.0 Valmiera) za interpretaciju i terenskim uzorkovanjem za provjeru rezultata (Prilog 1). Pri izradi karte staništa korišten je službeni HTRS96/Croatia TM, EPSG: 3765 koordinatni referentni sustav.

stanište; kartiranje; GIS; Istra; Kamenjak

nije evidentirano

engleski

Guidelines for sustainable management and habitat map of Donji Kamenjak and Medulin archipelago significant landscpe

nije evidentirano

habitat; mapping; GIS; Istria; Kamenjak

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agronomski fakultet, Zavod za poljoprivrednu botaniku

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija