Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj kontrolirane i nekontrolirane fermentacije na kvalitetu vina Malvazije (CROSBI ID 391477)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rumac, Nikolina Utjecaj kontrolirane i nekontrolirane fermentacije na kvalitetu vina Malvazije / Gobin, Ivana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2014

Podaci o odgovornosti

Rumac, Nikolina

Gobin, Ivana

hrvatski

Utjecaj kontrolirane i nekontrolirane fermentacije na kvalitetu vina Malvazije

Vino je alkoholno piće koje se proizvodi fermentacijom grožđa ili grožđanog soka. Alkoholna fermentacija predstavlja jednu od osnovnih faza u procesu proizvodnje vina pa je stoga vrlo važno kontrolirati uvjete u kojima se taj proces zbiva. Kvasci su jednostaniĉni eukariotski organizmi koji su glavni nosioci alkoholne fermentacije. U radu se provela analiza uzoraka vina sorte Malvazija koja su dobivena procesom spontane fermentacije i uzoraka vina koja su dobivena procesom kontrolirane fermentacije. Fizikalno – kemijskom analizom određene su koncentracije šećera, ukupnih kiselina i slobodnog sumpornog dioksida u vinu te volumni postotak alkohola. Senzorna analiza podrazumijevala je ocjenu vanjskog izgleda vina (boje i bistroće), mirisa, okusa, ukupnog dojma i prepoznatljivosti sorte od koje je vino proizvedeno. Rezultati analize pokazali su kako se vina dobivena spontanom i kontroliranom fermentacijom znatno razlikuju. Razlika se očituje u fizikalno – kemijskim parametrima te u organoleptici, tj. izgledu, boji, okusu i mirisu. Vina dobivena kontroliranom fermentacijom ne sadrže nepoželjne mikroorganizme, bistrija su i stabilnija od vina dobivenih spontanom fermentacijom te imaju izražen sortni karakter s naglašenim cvijetnim i voćnim tonovima karakterističnim za sortu Malvazije. U vinima dobivenim kontroliranom fermentacijom očuvale su se primarne i stvorile fine sekundarne arome, a time se poboljšala i ukupna kvaliteta tih vina.

alkoholna fermentacija; kvasci; fizikalno – kemijska analiza; senzorna analiza

nije evidentirano

engleski

The influence of controlled and uncontrolled fermentation on malvazija wine quality

nije evidentirano

alcoholic fermentation; yeasts; physical – chemical analysis; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

05.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija