Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 391466)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ervačić, Josipa
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Kontrola bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenoj industriji
U prehrambenoj industriji, bakterija L. monocytogenes predstavlja veliki problem jer ima sposobnost preživljavanja u mnogim nepovoljnim uvjetima u kojima većina mikroorganizama nema mogućnost rasta i razvoja, kao što su vrlo niske temperature, tretiranje različitim sredstvima, promjena pH vrijednosti i slični postupci kojima se snižavaju optimalni uvjeti za razvoj mikroorganizama. Upravo zbog takvih karakteristika predstavlja problem preradi i skladištenju proizvoda u prehrambenoj industriji. Potrebno je redovito provoditi mjere opreza, čišćenje i dezinfekciju u pogonima za preradu hrane, posebice u pogonima za preradu svježeg voća i povrća, mlijeka i mesa jer je u takvim vrstama sirovina i prerađenih proizvoda zabilježena najveća prisutnost L.monocytogenes. S novim tehnologijama su se razvile i brojne metode kako za detekciju i izolaciju, tako i za kontrolu ove patogene bakterije. Ne primjene li se ispravni postupci obrade sirovina u proizvodnji, za uništenje L.monocytogenes, ona može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, odnosno može doći do pojave bolesti listerioze koju izaziva ova bakterija. Ona je posebno pogubna za rizične skupine ljudi poput trudnica, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom. Stoga je vrlo bitno znati koje su osobine ove bakterije, te sukladno s tim kako ju tretirati, odnosno kontrolirati njezin rast i spriječiti njezino širenje kako ne bi došlo prvenstveno, do opasnosti za zdravlje ljudi, ali i kvarenja hrane i velikih problema kontaminacije u pogonima prehrambene industrije.
Listeria monocytogenes ; bakterija ; prehrambena industrija ; patogen ; listerioza ; kontrola.
nije evidentirano
engleski
Control of Listeria monocytogenes in food industry
nije evidentirano
Listeria monocytogenes ; bacteria ; food industry ; pathogen ; listeriosis ; control
nije evidentirano
Podaci o izdanju
11
17.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek