Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 722361

Produžena adolescencija: socijalni kontekst odrastanja, promjene u obiteljskim odnosima i posljedice za razvoj mladih


Raboteg-Šarić, Zora
Produžena adolescencija: socijalni kontekst odrastanja, promjene u obiteljskim odnosima i posljedice za razvoj mladih // 10. međunarodni stručni skup: Knjižnica - središte znanja i zabave. Na mladima svijet ostaje.
Karlovac, Hrvatska, 2014. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Produžena adolescencija: socijalni kontekst odrastanja, promjene u obiteljskim odnosima i posljedice za razvoj mladih
(Extended adolescence: Social context of growing up, changes in family relationships and the implications for youth development)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
10. međunarodni stručni skup: Knjižnica - središte znanja i zabave. Na mladima svijet ostaje.

Mjesto i datum
Karlovac, Hrvatska, 2-3.10.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mladi; adolescencija; roditeljstvo; socijalni kontekst odrastanja
(Youth; adolescence; parenthood; social context of growing up)

Sažetak
Demografske, ekonomske i tehnološke promjene u suvremenom društvu mijenjaju društveni kontekst odrastanja mladih i njihova iskustva u obitelji, društvu vršnjaka, obrazovnim institucijama i na tržištu rada te postavljaju nove izazove za prijelaz u odraslost. Pod utjecajem ovih promjena zapažaju se dva osnovna trenda u razvoju mladih: produženo razdoblje odrastanja i znatna raznolikost među mladima u načinima odrastanja i odabiru vlastitog životnog puta. Prijelaz u odraslost odvija se u sve nesigurnijim institucionalnim uvjetima, a na razlike u putovima odrastanja u većoj mjeri utječu socio-ekonomske nejednakosti nego slobodan izbor mladih. Većina roditelja smatra vrijeme kada dijete ulazi u adolescenciju najtežom fazom roditeljstva. Djeca i roditelji moraju uspostaviti novu ravnotežu u odnosima, tj. uskladiti adolescentsku potrebu za neovisnošću i roditeljsku potrebu za kontrolom i nadziranjem djece. Roditelji u produženoj adolescenciji sve više preuzimaju ulogu menadžera svoje djece koji nalaze informacije, šire socijalne kontakte, pomažu definirati izbore, savjetuju kako izbjeći neuspjeh i kako naći svoj put u nizu mogućih izbora. S druge strane, mnogi roditelji preuzimaju permisivni ili indiferentni stil roditeljstva, dopuštajući djeci da imaju neovisne živote u koje oni imaju malo uvida. Kvaliteta obiteljskih odnosa sve više je ugrožena promjenama koje su zahvatile suvremenu obitelj, posebice u obiteljima koje su izložene ekonomskom stresu i siromaštvu. Adolescenti imaju najbolje šanse za zdrav psihološki razvoj u obiteljima u kojima se potiče njihova neovisnost i individualnost i u kojima ujedno postoje bliski odnosi između članova obitelji. Stoga bi preventivne aktivnosti trebalo u većoj mjeri usmjeriti na rad s roditeljima čija su djeca na pragu adolescencije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Zora Raboteg-Šarić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zora Raboteg-Šarić, (99796)