Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 722046

Ekološki značaj rijeke Bosuta za nizinske šume istočne Slavonije


Tikvić, Ivica; Anić, Igor; Matić, Slavko
Ekološki značaj rijeke Bosuta za nizinske šume istočne Slavonije // Knjižica sažetaka znanstvenog skupa Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti / Matić, Slavko ; Bilić, Anica (ur.).
Zagreb - Vinkovci: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, 2014. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ekološki značaj rijeke Bosuta za nizinske šume istočne Slavonije
(The ecological importance of the river Bosut for lowland forests of eastern Slavonia)

Autori
Tikvić, Ivica ; Anić, Igor ; Matić, Slavko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjižica sažetaka znanstvenog skupa Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti / Matić, Slavko ; Bilić, Anica - Zagreb - Vinkovci : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, 2014, 14-15

ISBN
978-953-154-280-7

Skup
Znanstveni skup Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 16.11.2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Prirodno funkcioniranje šumskih ekosustava; ekološka obilježja nizinskih šuma; značaj nizinskih rijeka za šume; rijeka Bosut
(Functioning of forest ecosystems in natural conditions; ecological characteristics of lowland forests; the importance of lowland rivers to forests; river Bosut)

Sažetak
U radu su prikazana ekološka i biološka obilježja nizinskih šuma u slivu rijeke Bosut i njezinih pritoka, s posebnim naglaskom na tzv. „Spačvanski bazen“. Prikazan je općeniti značaj nizinskih rijeka i vodotoka za prirodno funkcioniranje šumskih ekosustava. Uspoređena je sezonska dinamika razina podzemnih voda u šumama na području Vinkovaca, Otoka i Županje i to na lokalitetima koji su bili bliže rubu šumskog kompleksa i lokalitetima koji su bili dalje od ruba šumskog kompleksa. Uspoređene su razine vodostaja Bosuta kod Nijemaca i Save kod Županje sa razinama podzemne vode u šumama. Uspoređene su vrijednosti vodostaja Bosuta kod Vinkovaca s vrijednostima Bosuta kod Nijemaca i Save kod Županje. Prikazane su glavne promjene i poremećaji stanja nizinskih šumskih ekosustava u prošlosti, s osvrtom na planirane zahvate u budućnosti. Napravljena je analiza dosadašnjih procjena vrijednosti općekorisnih funkcija nizinskih šuma, s posebnim osvrtom na ekološke funkcije šuma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb