Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 721554

Slike u tekstu. Talijanska i američka književnost u perspektivi vizualnih studija


Purgar, Krešimir
Slike u tekstu. Talijanska i američka književnost u perspektivi vizualnih studija, Zagreb: Durieux i HC AICA, 2013 (monografija)


Naslov
Slike u tekstu. Talijanska i američka književnost u perspektivi vizualnih studija
(Images in Text. Italian and American Literature in the Perspective of Visual Studies)

Autori
Purgar, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Durieux i HC AICA

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
320

ISBN
978-953-188-395-5

Ključne riječi
vizualni studiji ; slikovni obrat ; naratologija ; talijanska književnost ; američka književnost ; intermedijalnost
(visual studies ; pictorial turn ; narratology ; italian literature ; american literature ; intermediality)

Sažetak
U knjizi se polazi od pretpostavke da svijet slika u kojemu živimo mora ostaviti posljedice na načine pomoću kojih pristupamo kritičkom čitanju suvremenih književnih djela te, istodobno, utjecati na izbor poetičkih modela kojima se autori danas služe. Kako bi se što sustavnije sagledala problematika potaknuta prisutnošću slikovne paradigme unutar književnih tekstova, apostrofirana je važnost discipline vizualnih studija koju se u knjizi predstavlja kao najpogodniji teorijski model za pristup ikoničkim aspektima suvremene literature. Nakon osvrta na historijat i teorijski doprinos vizualnih studija u okviru humanističkih znanosti, u čitavome prvom dijelu istraživanja nastoji se objasniti zašto je radikalna interdisciplinarnost nužna u suvremenoj humanističkoj teoriji i zašto je slika postala tako važnim mjestom mišljenja danas. Na temelju uvida W.J.T. Mitchella i Gottfrieda Boehma, argumentira se da je zaokret prema slici skrenuo pozornost humanističkih disciplina koje se bave slikom na njihove uzajamne veze s ikoničkim aspektima verbalne komunikacije. U drugom dijelu, razmatranjem konkretnih književnih tekstova, metoda vizualnih studija primjenjuje se u analizi romana i pripovijetki suvremene talijanske i američke književnosti kako bi se, s jedne strane, odredilo područje utjecaja slikovnog na tekstualno i, s druge strane, razmotrio senzibilitet suvremenog čitatelja prema vizualnim impulsima koje emanira literarni tekst. Analizirana su djela Niccolòa Ammanitija, Alessandra Baricca, Dona DeLilla, Kurta Vonneguta, Maura Covacicha, Alda Novea i Breta Eastona Ellisa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Umjetnička akademija, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Purgar (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Purgar, Krešimir
Slike u tekstu. Talijanska i američka književnost u perspektivi vizualnih studija, Zagreb: Durieux i HC AICA, 2013 (monografija)
Purgar, K. (2013) Slike u tekstu. Talijanska i američka književnost u perspektivi vizualnih studija. Zagreb, Durieux i HC AICA.
@book{book, author = {Purgar, K.}, year = {2013}, pages = {320}, keywords = {visual studies, pictorial turn, narratology, italian literature, american literature, intermediality}, isbn = {978-953-188-395-5}, title = {Images in Text. Italian and American Literature in the Perspective of Visual Studies}, keyword = {visual studies, pictorial turn, narratology, italian literature, american literature, intermediality}, publisher = {Durieux i HC AICA}, publisherplace = {Zagreb} }