Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka (CROSBI ID 209927)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Filipović Dermit, Zrinka ; Mikulec, Nataša ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Antunac, Neven
hrvatski
Terapijska i zdravstvena svojstva kozjeg mlijeka
Proizvodnja i konzumacija kozjeg mlijeka u svijetu je u stalnom porastu. kao i broj koza, koji se povećava u odnosu na ostale vrste mliječnih životinja. To se posebno odnosi na zemlje u kojima je kozje mlijeko odraz tradicionalne proizvodnje. Sastojci kozjeg mlijeka svojim osobinama (bolja probavljivost, hipoalergenost, veći puferni kapacitet, viša pH vrijednost) povoljno djeluju na zdravlje ljudi. Prednost kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje je i u višem sadržaju selena, koji je neophodan za aktivnost enzima glutation peroksidaze, značajnog u prevenciji karcinoma i krvožilnih bolesti. Kozje mlijeko u usporedbi s kravljim, sadrži više masnih kiselina, koje povoljno utječu na zdravlje ljudi, posebice na krvožilni sustav. Bjelančevine kozjeg mlijeka su probavljivije od bjelančevina kravljeg a efikasnija je i apsorpcija aminokiselina. Osjetljivost ljudi na α-laktalbumin i β- laktoglobulin kravljeg mlijeka zanemariva je nakon zamjene kravljeg mlijeka s kozjim. Cilj ovog rada je navesti prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje te istaknuti njegove terapijske i nutritivne vrijednosti.
kozje mlijeko; terapijska vrijednost; zdravstveni značaj
nije evidentirano
engleski
Nutritional and therapeutic properties of goats milk
nije evidentirano
goat's milk; therapeutic value; health effect
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)