Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 721214

Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva


Ačkar, Đurđica; Šubarić, Drago; Jašić, Midhat; Miličević, Borislav; Valek Lendić, Kristina
Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, BiH, 2014. str. 76-80 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva
(Bran - chemical composition and functional properties)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Miličević, Borislav ; Valek Lendić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat - Tuzla, BiH, 2014, 76-80

Skup
Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mekinje; vrste mekinja; zdravlje; funkcionalna svojstva
(Bran; bran type; health; functional properties)

Sažetak
Utjecaj mekinja na zdravlje ljudi dugo je predmet istraživanja. Zbog kemijskog sastava, posebno sadržaja sirovih dijetalnih vlakana sa sposobnošću bubrenja, danas se mekinje koriste najviše u regulaciji peristaltike crijeva. Cilj ovoga rada je dati kratki pregled istraživanja kemijskog sastava i funkcionalnih svojstava pšeničnih, zobenih i kukuruznih mekinja. Osim sirovih dijetalnih vlakana mekinje sadrže niz bioaktivnih spojeva koja pridonose povoljnom utjecaju na zdravlje. Brojne invitro i in vivo studije, uglavnom provedene na miševima i štakorima, pokazale pozitivan utjecaj mekinja na zdravlje probavnog, endokrinog i krvožilnog sustava. Međutim, dalje je potrebno istraživati ovo područje kako bi se u što je većoj mogućoj mjeri razjasnili mehanizmi djelovanja mekinja na ljudski organizam i razjasnile interakcija s drugim sastojcima hrane, te razvili novi proizvodi, obogaćeni mekinjama, a sa funkcionalnim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (Drago Šubarić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek