Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva (CROSBI ID 615523)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Miličević, Borislav ; Valek Lendić, Kristina Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.). Tuzla, 2014. str. 76-80

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Miličević, Borislav ; Valek Lendić, Kristina

hrvatski

Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva

Utjecaj mekinja na zdravlje ljudi dugo je predmet istraživanja. Zbog kemijskog sastava, posebno sadržaja sirovih dijetalnih vlakana sa sposobnošću bubrenja, danas se mekinje koriste najviše u regulaciji peristaltike crijeva. Cilj ovoga rada je dati kratki pregled istraživanja kemijskog sastava i funkcionalnih svojstava pšeničnih, zobenih i kukuruznih mekinja. Osim sirovih dijetalnih vlakana mekinje sadrže niz bioaktivnih spojeva koja pridonose povoljnom utjecaju na zdravlje. Brojne invitro i in vivo studije, uglavnom provedene na miševima i štakorima, pokazale pozitivan utjecaj mekinja na zdravlje probavnog, endokrinog i krvožilnog sustava. Međutim, dalje je potrebno istraživati ovo područje kako bi se u što je većoj mogućoj mjeri razjasnili mehanizmi djelovanja mekinja na ljudski organizam i razjasnile interakcija s drugim sastojcima hrane, te razvili novi proizvodi, obogaćeni mekinjama, a sa funkcionalnim svojstvima.

mekinje; vrste mekinja; zdravlje; funkcionalna svojstva

nije evidentirano

engleski

Bran - chemical composition and functional properties

nije evidentirano

bran; bran type; health; functional properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

76-80.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Jašić, Midhat

Tuzla:

2232-9536

Podaci o skupu

Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij

predavanje

16.10.2014-16.10.2014

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija