Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva (CROSBI ID 615523)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Miličević, Borislav ; Valek Lendić, Kristina
hrvatski
Mekinje - kemijski sastav i funkcionalna svojstva
Utjecaj mekinja na zdravlje ljudi dugo je predmet istraživanja. Zbog kemijskog sastava, posebno sadržaja sirovih dijetalnih vlakana sa sposobnošću bubrenja, danas se mekinje koriste najviše u regulaciji peristaltike crijeva. Cilj ovoga rada je dati kratki pregled istraživanja kemijskog sastava i funkcionalnih svojstava pšeničnih, zobenih i kukuruznih mekinja. Osim sirovih dijetalnih vlakana mekinje sadrže niz bioaktivnih spojeva koja pridonose povoljnom utjecaju na zdravlje. Brojne invitro i in vivo studije, uglavnom provedene na miševima i štakorima, pokazale pozitivan utjecaj mekinja na zdravlje probavnog, endokrinog i krvožilnog sustava. Međutim, dalje je potrebno istraživati ovo područje kako bi se u što je većoj mogućoj mjeri razjasnili mehanizmi djelovanja mekinja na ljudski organizam i razjasnile interakcija s drugim sastojcima hrane, te razvili novi proizvodi, obogaćeni mekinjama, a sa funkcionalnim svojstvima.
mekinje; vrste mekinja; zdravlje; funkcionalna svojstva
nije evidentirano
engleski
Bran - chemical composition and functional properties
nije evidentirano
bran; bran type; health; functional properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
76-80.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jašić, Midhat
Tuzla:
2232-9536
Podaci o skupu
Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij
predavanje
16.10.2014-16.10.2014
Tuzla, Bosna i Hercegovina