Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 721212

Savremena ambalaža i trendovi u pakiranju hrane


Muhamedbegović, Benjamin; Jašić, Midhat; Juul, Nils, V.; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Aladić, Krunoslav
Savremena ambalaža i trendovi u pakiranju hrane // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, BiH: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 85-90 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Savremena ambalaža i trendovi u pakiranju hrane
(Contemporary packaging material and trends in food packaging)

Autori
Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhat ; Juul, Nils, V. ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Aladić, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat - Tuzla, BiH : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014, 85-90

Skup
Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2014.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ambalaža; pakiranje; trend; inovacija; održivost
(Package; packaging; trend; innovation; sustainability)

Sažetak
Ukupna svjetska proizvodnja hrane se više nego udvostučila u zadnjih pedeset godina. To je uz druge faktore poput modernizacije prodaje, urbanizacije, rasta broja potrošača i njihove kupovne moći uticalo narast potrebe za ambalažom.Ambalaža mora da odgovori na zahtjeve modernog stila življenja koji je kompleksan i sklon čestim promjenama. Ovaj stil je posebno izražen u industrijski razvijenim zemljama, odakle uglavnom i dolaze trendovi i inovacije u pakiranju hrane.Primjenatrenda ili inovacije u cilju poboljšanja funkcionalnosti ambalaže zavisi od rezultata brojnih tržišnih testiranja i evaluacija.U ovom radu su prikupljeni, analizirani i sitematizirani podaci o aktuelnim trendovima u pakiranju hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek