Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 721203

Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu


Arnautović, Rijad; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Sadadinović, Jasminka; Iličković, Zoran; Alihodžić, Damir
Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, BiH: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 71-76 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu
(Mineral content in alcoholic and non-alcoholic beer)

Autori
Arnautović, Rijad ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Sadadinović, Jasminka ; Iličković, Zoran ; Alihodžić, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat - Tuzla, BiH : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014, 71-76

Skup
Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sadržaj minerala; alkoholno i bezalkoholno pivo
(Mineral content; alcoholic and non-alcoholic beer)

Sažetak
Uvod:Pivo može sadržavati minerale u biološki raspoloživoj formi. Sadržaj minerala u pivu može da varira. Alkohol u odnosu na vodu često omogućuje bolju topivost nekih spojeva sa specifičnim funkcionalnim hemijskim grupama. Cilj rada:Cilj rada je bio ispitati da li postoje značajne razlike u količini minerala kod alkoholnog i bezalkoholnog piva. Materijali i metode: Analizirani su uzorci bezalkoholnog i alkoholnog svijetlog piva. Dvije grupe uzoraka su bile ispitivane: alkoholno svijetlo pivo (A1 i A2), a dvije bezalkoholno (B1 i B2). Uzorci B1 grupe su bili proizvedeni biološkim a uzorci (B2) fizičkim postupkom. Za analizu sadržaja minerala u svim ispitivanim uzorcima korištena je Atomska apsorpciona spektrofotometrija. Rezultati i rasprava: Sadržaj minerala u uzorcima bezalkoholnog (B1) bio veći nego u uzorcima alkoholnog svijetlog piva (A1). Uzorci B1 i A1 su od istog proizvođača. U ovom slučaju povoljniji mineraloški sastav pokazuje bezalkoholno pivo. Sadržaj minerala u uzorcima alkoholnog pivu (A2) bio je veći nego u uzorcima bezalkoholnog svijetlog piva (B2). Uzorci B2 i A2 su od različitih proizvođača. Zaključci:Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu zavise od tehnološkog postupka proizvodnje ali i od udjela minerala u osnovnim sirovinama. Većina minerala u pivu potiču iz osnovnih sirovina: vode, slada, hmelja i ne sladovanih žitarica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Drago Šubarić, (179310)