Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Funkcionalnost probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus (CROSBI ID 391310)

Ocjenski rad | diplomski rad

Županić, Ivona Funkcionalnost probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus / Beganović, Jasna (mentor); Leboš Pavunc, Andreja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Županić, Ivona

Beganović, Jasna

Leboš Pavunc, Andreja

hrvatski

Funkcionalnost probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus

Pojedini bakterijski sojevi iz roda Lactobacillus zbog dokazanih korisnih učinaka na zdravlje domaćina primjenjuju se kao probiotici. U ovom radu selekcionirano je 11 različitih pročišćenih sojeva bakterija iz roda Lactobacillus iz probiotičkih pripravaka te je provedena njihova reidentifikacija i analiza funkcionalnih svojstava in vitro. Za međusobno razlikovanje probiotičkih sojeva korištena je RAPD metoda utemeljena na PCR reakciji provedenoj sa specifičnim početnicama za rod Lactobacillus. Da se radi o BMK iz roda Lactobacillus protvrdili su i rezultati analize konvencionalnim mikrobiološkim metodama, parametri proizvodnje mliječne kiseline i promjene pH vrijednosti, te fermentacijski profili šećera određeni pomoću API 50 CHL testa. Prema rezultatima E-testa, odabrani sojevi su osjetljivi na ispitivane antibiotike, osim na vankomicin, što ide u prilog njihovoj identifikaciji kao bakterija Lactobacillus roda. Kao bitno funkcionalno svojstvo, u ovom radu, pokazano je da odabrani sojevi uspješno preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta (GIT). Preživljavanje nepovoljnih uvjeta u GIT u visokom broju živih stanica omogućuje i kolonizaciju, za što je preduvjet adhezija na intestinalne epitelne stanice. Stoga je ispitana autoagregacija probiotičkih sojeva i koagregacija s različitim bakterijskim sojevima, te adhezija bakterijskih stanica na proteine ekstracelularnog matriksa domaćina: fibronektin, kolagen i laminin. Prema preliminarnim rezultatima ispitivani bakterijski sojevi imaju mogućnost adhezije na intestinalne epitelne stanice in vivo. Potrebno je provesti daljna istraživanja, no prema rezultatima ovog rada, navedeni sojevi se mogu primjeniti kao probiotički sojevi.

funkcionalnost; Lactobacillus; probiotici

nije evidentirano

engleski

Functional properties of probiotic bacteria of Lactobacillus genus

nije evidentirano

functionality; Lactobacillus; probiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija