Funkcionalnost probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus (CROSBI ID 391310)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Županić, Ivona
Beganović, Jasna
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Funkcionalnost probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus
Pojedini bakterijski sojevi iz roda Lactobacillus zbog dokazanih korisnih učinaka na zdravlje domaćina primjenjuju se kao probiotici. U ovom radu selekcionirano je 11 različitih pročišćenih sojeva bakterija iz roda Lactobacillus iz probiotičkih pripravaka te je provedena njihova reidentifikacija i analiza funkcionalnih svojstava in vitro. Za međusobno razlikovanje probiotičkih sojeva korištena je RAPD metoda utemeljena na PCR reakciji provedenoj sa specifičnim početnicama za rod Lactobacillus. Da se radi o BMK iz roda Lactobacillus protvrdili su i rezultati analize konvencionalnim mikrobiološkim metodama, parametri proizvodnje mliječne kiseline i promjene pH vrijednosti, te fermentacijski profili šećera određeni pomoću API 50 CHL testa. Prema rezultatima E-testa, odabrani sojevi su osjetljivi na ispitivane antibiotike, osim na vankomicin, što ide u prilog njihovoj identifikaciji kao bakterija Lactobacillus roda. Kao bitno funkcionalno svojstvo, u ovom radu, pokazano je da odabrani sojevi uspješno preživljavaju simulirane uvjete gastrointestinalnog trakta (GIT). Preživljavanje nepovoljnih uvjeta u GIT u visokom broju živih stanica omogućuje i kolonizaciju, za što je preduvjet adhezija na intestinalne epitelne stanice. Stoga je ispitana autoagregacija probiotičkih sojeva i koagregacija s različitim bakterijskim sojevima, te adhezija bakterijskih stanica na proteine ekstracelularnog matriksa domaćina: fibronektin, kolagen i laminin. Prema preliminarnim rezultatima ispitivani bakterijski sojevi imaju mogućnost adhezije na intestinalne epitelne stanice in vivo. Potrebno je provesti daljna istraživanja, no prema rezultatima ovog rada, navedeni sojevi se mogu primjeniti kao probiotički sojevi.
funkcionalnost; Lactobacillus; probiotici
nije evidentirano
engleski
Functional properties of probiotic bacteria of Lactobacillus genus
nije evidentirano
functionality; Lactobacillus; probiotics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb