Znanstvevno mišljenje vezano uz utjecaj joda na zdravlje ljudi obzirom na veliku količinu joda u Kombu algama (CROSBI ID 775362)
Druge vrste radova | stručna ekspertiza
Podaci o odgovornosti
Kusić, Zvonko ; Lelas, Vesna ; Drenjančević-Perić, Ines ; Antolić, Boris ; Janković, Zorica ; Katalenić, Marijan ; Gros-Bošković, Andrea
hrvatski
Znanstvevno mišljenje vezano uz utjecaj joda na zdravlje ljudi obzirom na veliku količinu joda u Kombu algama
Prekomjerna količina joda koja se unosi hranom može uzrokovati funkcijske poremećaje štitnjače u osoba oje već imaju postojeću bolest štitnjače, ali i u zdravih osoba, djece, fetusa i novorođenčadi. Kao posljedica takvog prekomjernog unosa joda može se razviti hipotireoza ili hipertireoza. S obzirom da morske alge sadrže veliku količinu joda postoji opravdani rizik za zdravlje potrošača. U odnosu na preporučeni dnevni unos joda od 150 ug dnevno za odrasle osobe te 250 ug dnevno za trudnice i dojilje (WHO), konzumiranjem 0.3 g Kombu algi dnevno doseže se preporučena godnja tlerantna granica dnevnog unosa joda (1000-1100 ug/dan).
procjena rizika ; Kombu alge ; jod
nije evidentirano
engleski
Scientific opinion on the effect of iodine in regard to great amount of iodine in Kombu algi
nije evidentirano
risk assessment ; Kombu algi ; iodine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Hrvatska agencija za hranu
2009.
nije evidentirano
objavljeno
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Matematika