Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Znanstvevno mišljenje vezano uz utjecaj joda na zdravlje ljudi obzirom na veliku količinu joda u Kombu algama (CROSBI ID 775362)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Kusić, Zvonko ; Lelas, Vesna ; Drenjančević-Perić, Ines ; Antolić, Boris ; Janković, Zorica ; Katalenić, Marijan ; Gros-Bošković, Andrea Znanstvevno mišljenje vezano uz utjecaj joda na zdravlje ljudi obzirom na veliku količinu joda u Kombu algama // Hrvatska agencija za hranu. 2009.

Podaci o odgovornosti

Kusić, Zvonko ; Lelas, Vesna ; Drenjančević-Perić, Ines ; Antolić, Boris ; Janković, Zorica ; Katalenić, Marijan ; Gros-Bošković, Andrea

hrvatski

Znanstvevno mišljenje vezano uz utjecaj joda na zdravlje ljudi obzirom na veliku količinu joda u Kombu algama

Prekomjerna količina joda koja se unosi hranom može uzrokovati funkcijske poremećaje štitnjače u osoba oje već imaju postojeću bolest štitnjače, ali i u zdravih osoba, djece, fetusa i novorođenčadi. Kao posljedica takvog prekomjernog unosa joda može se razviti hipotireoza ili hipertireoza. S obzirom da morske alge sadrže veliku količinu joda postoji opravdani rizik za zdravlje potrošača. U odnosu na preporučeni dnevni unos joda od 150 ug dnevno za odrasle osobe te 250 ug dnevno za trudnice i dojilje (WHO), konzumiranjem 0.3 g Kombu algi dnevno doseže se preporučena godnja tlerantna granica dnevnog unosa joda (1000-1100 ug/dan).

procjena rizika ; Kombu alge ; jod

nije evidentirano

engleski

Scientific opinion on the effect of iodine in regard to great amount of iodine in Kombu algi

nije evidentirano

risk assessment ; Kombu algi ; iodine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatska agencija za hranu

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Matematika

Poveznice