Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720622

Procjena unosa i statusa vitamina D u postmenopauzalnih žena


Margetić, Jelena
Procjena unosa i statusa vitamina D u postmenopauzalnih žena 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena unosa i statusa vitamina D u postmenopauzalnih žena
(Estimation of vitamin D intake and status in postmenopausal women)

Autori
Margetić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
53

Mentor
Colić Barić, Irena

Neposredni voditelj
Keser, Irena

Ključne riječi
Vitamin D; postmenopauza; starenje
(Vitamin D; postmenopause; aging)

Sažetak
Vitamin D se najčešće povezuje sa zdravljem kostiju, ali novija istraživanja pokazala su da posjeduje brojne izvanskeletne učinke. Na neadekvatni status vitamina D utječu niski prehrambeni unos, nedovoljno izlaganje suncu i starenje. Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti prosječni dnevni prehrambeni unos vitamina D i njegov status u krvi kod postmenopauzalnih žena te ga usporediti sa ciljanim parametrima (demografski, antropometrijski, biokemijski) koji su u direktnoj i posrednoj vezi s njim. Korištene su antropometrijske, dijetetičke i biokemijske metode. Prosječan dnevni unos vitamina D bio je 1, 42 µg/dan, a najviše mu doprinosi konzumacija crvenog mesa. Prosječna koncentracija serumskog vitamina D bila je 44, 87 nmol/L. Deficit vitamina D (< 50 nmol/L) imalo je 60% ispitanica. Utvrđene su statistički značajne obrnuto proporcionalne povezanosti koncentracije serumskog vitamina D s dobi te s koncentracijama paratiroidnog hormona i kreatinina. Istraživanje je pokazalo visoku prevalenciju neadekvatnog unosa i statusa vitamina D u postmenopauzalnih žena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb