Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720531

Posebno pravno uređenje za otoke


Tuhtan Grgić, Iva
Posebno pravno uređenje za otoke // Zbornik "In memoriam prof.dr.sc. Vjekoslav Šmid" Aktualnosti hrvatskog pomorskog prava, prava mora, prava u turizmu i građanskog i upravnog prava / Dr.sc. Vanja Seršić (ur.).
Rab: Grad Rab, 2014. str. 197-221 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Posebno pravno uređenje za otoke
(Special legal regime for islands)

Autori
Tuhtan Grgić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik "In memoriam prof.dr.sc. Vjekoslav Šmid" Aktualnosti hrvatskog pomorskog prava, prava mora, prava u turizmu i građanskog i upravnog prava / Dr.sc. Vanja Seršić - Rab : Grad Rab, 2014, 197-221

Skup
Aktualnosti hrvatskog pomorskog prava, prava mora, prava u turizmu i građanskog i upravnog prava

Mjesto i datum
Rab, Hrvatska, 24-25.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Otoci; ograničenja prava vlasništva; granica pomorskog dobra; zakonsko pravo prvokupa
(Islands; limitation on ownership; maritime domain limits; pre-emption right)

Sažetak
Brojni posebni zakoni uspostavljaju, pozivajući se na Ustav Republike Hrvatske i interes Republike Hrvatske, posebne pravne režime za određene kategorije stvari, propisujući nerijetko ograničenja prava vlasništva koja nisu razmjerna naravi potrebe ograničenja u konkretnom slučaju. Ova se tvrdnja odnosi i na Zakon o otocima, novelom kojega je 2006. dodana Glava VII.a pod naslovom Pravo prvokupa i ograničenja u pravnom prometu, a kojom se uspostavlja posebno pravno uređenje za nekretnine koje se nalaze na onim otocima koji su zakonom svrstani u kategoriju malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka. Prvo i najveće ograničenje odnosi se na nekretnine koje su prve čestice do mora ili prve čestice do obalne čestice i ne smiju biti predmetom prodaje dok se ne utvrdi granica pomorskog dobra. Autor u radu ukazuje na višestruku upitnost opravdanosti uvođenja ovakvog ograničenja. Drugo je ograničenje propisano za Republiku Hrvatsku, županije, gradove i općine kojima je zabranjeno otuđenje nekretnina koje su u njihovu vlasništvu, a nalaze se na malim, povremeno nastanjenim i nenastanjenim otocima. Treće ograničenje, propisano u javnom interesu, je zakonsko pravo prvokupa propisano u korist Republike Hrvatske, županije i grada ili općine na čijem se području nekretnina nalazi. Analiza odredbi o pravu prvokupa ukazuje da je ono Zakonom uređeno na način koji u velikoj mjeri odstupa od općih pravila građanskog prava te je upitna ne samo razmjernost ograničenja prava vlasništva, već uopće provedivost ovog instituta u praksi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Iva Tuhtan Grgić, (265765)