Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Psihoterapijski pravci (CROSBI ID 745956)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Kozarić Kovačić, Dragica ; Frančišković, Tanja ; ur Psihoterapijski pravci / Kozarić Kovačić, Dragica ; Frančišković, Tanja (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2014. 618..

Podaci o odgovornosti

Kozarić Kovačić, Dragica ; Frančišković, Tanja ; ur

Kozarić Kovačić, Dragica ; Frančišković, Tanja

hrvatski

Psihoterapijski pravci

Psihoterapija je terapijska metoda u području mentalnih poremećaja koja se prakticira unatrag stotinjak godina.Do danas je poznato preko 450 različitih psihoterapijskih tehnika koje se međusobno razlikuju u teorijskim konceptima i načinu pristupa pacijentu i mentalnim poremećajima. Bez obzira na šezdesetgodišnju psihoterapijsku praksu u Hrvatskoj, do danas nije publiciran udžbenih koji bi obuhvatio široko područje psihoterapije.“ Psihoterapijski pravci“ urednica Dragice Kozarić Kovačić i Tanje Frančišković, nastoje popuniti ovu prazninu i omogućiti studentima i specijalizantima psihijatrije upoznavanje sa osnovnim značajkama najpoznatijih psihoterapijskih pravaca.Udžbenik je podijeljen u pet cijelina.Uvodni dio razmatra dihotomiju somatskog i psihičkog koja je kao filozofski i znanstveni stav, značajno obilježila odnos prema terapiji u području psihopatologije.U ovom dijelu je i poglavlje o neuroznanstvenim osnovama psihoterapije.Drugo poglavlje obrađuje niz psihoterapijskih i psihičkih fenomena koji značajno utječu na psihoterapijski proces bez obzira da li ih pojedine tehnike uvažavaju ili zanemaruju u svojem operativnom obliku.Ovamo je uvršteno poglavlje o empatiji, obranama, otporima, transferu i kontratransferu, motivaciji, uvidu, ali i nekim terapijskim intervencijama kao što su interpretacija, klarifikacija, konfrontacija i uvid.Slijedeće poglavlje obuhvaća opise najznačajnijih psihoterapijskih tehnika koje se u Hrvatskoj provode.Četvrto poglavlje obuhvaća psihoterapijske postupke za neke posebne skupine pacijenata/klijenata poput djece i adolescenata, oboljelih od psihotičnih poremećaja ili graničnih poremećaja ličnosti.U zadnjem poglavlju obrađuju se neki važni kontekstualni čimbenici psihoterapije poput etičkih aspekata , kombinacije psihoterapije i farmakoterapije te problemi istraživanja u psihoterapiji. Opisi pojedinih psihoterapijskih tehnika sadrže povijesni razvoj, osnovne teorijske koncepte koji stoje u pozadini tehnike, opis, indikacijsko područje primjene kao i dosadašnje rezultate istraživanja učinkovitosti.Opisi završavaju ilustracijom u obliku kazuističkog prikaza. Udžbenik završava pojmovnikom, kratkim definicijama najvažnijih pojmova u psihoterapiji te popisom korištene literature. Autori pojedinih poglavlja psihoterapeuti su koji prakticiraju određene tehnike što tekstovima daje dodatnu autentičnost.

psihoterapija; psihoterapijske tehnike; osnovni pojmovi

nije evidentirano

engleski

Psychotherapy directions

nije evidentirano

psychotherapy; psychotherapeutic techniques; basic definitions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

618

2014.

nije evidentirano

objavljeno

976-953-176-675-3

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti