Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720371

NEPREPOZNATA CELIJAKIJA U BOLESNIKA SA BUBREŽNIM TRANSPLANTATOM – PRIKAZ SLUČAJA


Anić, Kata; Mikolašević, Ivana; Sladoje-Martinović, Branka; Lukenda, Vesna; Rački, Sanjin; Mavrinac, Vojko; Mijandrušić-Sinčić, Brankica; Orlić, Lidija
NEPREPOZNATA CELIJAKIJA U BOLESNIKA SA BUBREŽNIM TRANSPLANTATOM – PRIKAZ SLUČAJA // Acta Medica Croatica (Suplement 2) / Rački, Sanjin (ur.).
Zagreb, 2014. str. 294-294 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
NEPREPOZNATA CELIJAKIJA U BOLESNIKA SA BUBREŽNIM TRANSPLANTATOM – PRIKAZ SLUČAJA
(UNRECOGNIZED COELIAC DISEASE AS A CAUSE OF DIARRHEA IN RENAL TRANSPLANT RECIPIENT: CASE REPORT AND REVIEW OF THE LITERATURE)

Autori
Anić, Kata ; Mikolašević, Ivana ; Sladoje-Martinović, Branka ; Lukenda, Vesna ; Rački, Sanjin ; Mavrinac, Vojko ; Mijandrušić-Sinčić, Brankica ; Orlić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Acta Medica Croatica (Suplement 2) / Rački, Sanjin - Zagreb, 2014, 294-294

Skup
7. Hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 10.-12. listopada 2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Transplantacija; proljevi; celijakija
(Transplantation; diarrhea; coeliac disease)

Sažetak
UVOD: Celijakija je česta kronična autoimunosna bolest koja se javlja u 1% zapadne populacije, a karakterizira je doživotna nepodnošljivost glutena u genski predisponiranih osoba. Bolest ima vrlo šarenu kliničku sliku, može se očitovati u bilo kojoj životnoj dobi, a mogu nastupiti teške komplikacije ako se ne liječi. Zlatni standard u postavljanju dijagnoze celijakije u odrasloj populaciji je patohistološka verifikacija atrofije tankog crijeva iako su serološki testovi (protutijelo na tkivnu transglutaminazu, antiendomizijsko protutijelo) prvi korak u identifikaciji potencijalnih bolesnika. Prikazujemo slučaj bolesnika s bubrežnim transplantatom, koji se u posttransplantacijskom periodu manifestirao s kliničkom slike gubitka tjelesne težine, proljeva, pogoršanja funkcije transplantata, te i psihičkih poremećaja. PRIKAZ SLUČAJA: Radi se o bolesniku nositelju bubrežnog transplantata od 2007., osnovna bubrežna bolest je policistična bolest bubrega. Bolesniku je transplantiran bubreg od umrle osobe 2.2.2007.u KBC Rijeka. Krize odbacivanja kao i infekcija nije imao. U više navrata obrađivan radi mršavljenja, proljeva, pogoršanja funkcije transplantata, a potom i psihičkih poremećaja. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja, višekratno je u bolenika učinjena ekstenzivna obrada kojom se nije utvrdio infektivni uzrok navedenih tegoba, kao niti maligna bolest. Učinjen je i probir na neuroendokrine tumore, te u prvom navratu i ezofagogastroduodenoskopija (EGDS), koja je bila uredna. Tijekom prve EGDS nisu uzete biopsije duodenalne sluznice, makroskopski sluznica je djelovala uredno. Tijekom posljednjeg boravka u ožujku ove godine učinjena je ponovna EGDS s biospijama sluznice duodenuma i dobiveni patohistološki nalaz govori u prilog uznapredovalih promjena u smislu celijakije po Marshal klasifikaciji III A. Ranije učinjeni probir na celijakiju (anti-tTG), je došao negativan, a što je najvjerojatnije posljedica činjenice da su IgA antitijela bila niskih vrijednosti. Nakon postavljanja dijagnoze, uvedena je stroga bezglutenska dijeta, uz regresiju ranije opisivanih tegoba. ZAKLJUČAK: Opisani slučaj ukazuje na činjenicu da u bolesnika nositelja bubrežnog transplantata s proljevima treba osim infektivnih i malignih bolesti koji su komplikacija imunospuresivne terapije misliti i na celijakiju. Celijakija je najčešća kronična bolest probavne cijevi u odrasloj dobi, ali zbog nespecifičnih simptoma i nepoznavanja prirode bolesti većina bolesnika u svijetu još se dijagnosticira sa zakašnjenjem ili pak ostaje nedijagnosticirana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Klinički bolnički centar Rijeka