Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 720078

Prometna infrastruktura kao determinanta regionlnog gospodarskog rasta u Europskoj uniji


Derado, Dražen; Borić Ivica
Prometna infrastruktura kao determinanta regionlnog gospodarskog rasta u Europskoj uniji // Peta interfakultetska znanstvena konferencija Konkurentnost, ekonomski rast i blagostanje - zbornik radova / Cini, Vladimir ; Borozan, Đula ; Ferenčak, Ivan (ur.).
Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, 2014. str. 65-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Prometna infrastruktura kao determinanta regionlnog gospodarskog rasta u Europskoj uniji
(Transport Infrastructure as a Factor of Regional Economic Growth in the European Union)

Autori
Derado, Dražen ; Borić Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Peta interfakultetska znanstvena konferencija Konkurentnost, ekonomski rast i blagostanje - zbornik radova / Cini, Vladimir ; Borozan, Đula ; Ferenčak, Ivan - Osijek : Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, 2014, 65-87

ISBN
978-953-253-128-2

Skup
Peta interfakultetska znanstvena konferencija 'Konkurentnost, ekonomski rast i blagostanje

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 10-11. 10. 2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Gospodarski rast; nova ekonomska geografija; promet; regionalna politika; EU
(Economic rowth; new economic geography; transport; regional policy; EU)

Sažetak
Europska unija suočena je sa dugoročnim razvojnim izazovima u koje se mogu ubrojiti postizanje održivog gospodarskog rasta, te teritorijalna, ekonomska i socijalna kohezija koji u fokus stavljaju pitanje uravnoteženog rasta i razvoja na regionalnom nivou. U tom kontekstu može se razmatrati i pitanje zajedničke promente politike EU, odnosno ulaganja u razvoj suvremene prometne infrastrukture, koja neposredno utječe na ostvarivanje koristi od dostignute razine ekonomskog integriranja. Te se koristi tiču slobodnog prekograničnog kretanje proizvoda i proizvodnih faktora, a u širem kontekstu i daljnjeg razvoja i stabilnosti EU u cjelini. Područje istraživanja ovoga rada definira se u okviru teorija rasta, regionalne ekonomije i prometne politike EU, a sa ciljem davanje kritičke ocjene o učincima prometne politike EU na gospodarski rast i razvoj njezinih regija i smanjivanje regionalnih razvojnih dispariteta. U teorijskom smislu istraživanje se temelji na pretpostavkama relevantnih teorija gospodarskog rasta, spoznaje kojih se primjenjuju na regionalnom nivou. U radu se primjenjuju i spoznaje nove ekonomske geografije na način da se kombiniraju prostorni aspekti i potencijali prometnog povezivanja, a u svrhu davanja ocjene o učinkovitosti prometne politike EU na gospodarski rast na regionalnom nivou. Pritom, poseban naglasak daje se na razvojne potencijale izgradnje prometne infrastrukture, posebno cestovne i željezničke mreže, u manje razvijenim regijama, kao i na manjim (regionalnim ili nacionalnim) tržištima. Rad uključuje kvantitativnu analizu utjecaja izgradnje prometne infrastrukture na gospodarski rast europskih NUTS 2 regija tijekom razdoblja 1999.-2009. kojom se dokazuje da prometna infrastruktura ima važnu, iako ne odlučujuću ulogu, u ostvarivanju gospodarskog rasta na regionalnom nivou, odnosno otklanjanju regionalnih razvojnih dispariteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
055-0551207-0776 - Ekonomski identitet jadranskog prostora i europske integracije (Dražen Derado, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Dražen Derado, (220965)