Tolerantnost nekih domaćih kultivara soje (Glycine max (L) Merrill) na važnije bolesti soje (CROSBI ID 334525)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Duvnjak, Tomislav
Cvjetković, Bogdan
hrvatski
Tolerantnost nekih domaćih kultivara soje (Glycine max (L) Merrill) na važnije bolesti soje
Cilj svakog oplemenjivačkog programa je kreiranje što kvalitetnijeg genotipa. Na kakvoću genotipa pored genetskog potencijala rodnosti, dobre adaptabilnosti i stabilnosti utječe i njegova otpornost na bolesti. Provedena istraživanja tolerantnosti novijih kultivara soje na važnije gljivične bolesti, kreiranih u okviru oplemenjivačkog programa Poljoprivrednog instituta Osijeka, pokazala su koje se važnije gljivične bolesti javljaju na soji u agroekološkim uvjetima Osijeka, utjecaj roka sjetve na urod i intenzitet bolesti, intenzitet bolesti, razinu tolerantnosti testiranih kultivara, utjecaj tretmana na urod i intenzitet bolesti, te povezanost visine uroda i intenziteta zaraze proučavanih bolesti. Pokusi su bili postavljeni u dva roka sjetve (optimalni - Rok 1 i kasni - Rok 2) tijekom dvije godine (1998. i 1999.) na selekcijskom polju Poljoprivrednog instituta Osijek. Eksperimentalni dizajn bio je uvijek split plot u slučajnom bloknom rasporedu s 4 repeticije. Glavni faktor sadržavao je 10 kultivara, a podfaktor - fungicid bio je zastupljen s netretiranim i tretiranim parcelama fungicidom Impact c (Kontrola i Tretman). Tijekom ispitivanja utvrđene su slijedeće važnije gljivične bolesti: plamenjača soje (peronospora manshurica (Naum) Syd.ex Gaum.), sušenje mahuna i stabljike soje (Diaporthe phaseolorum (Cke et Ell.) Sacc. var. sojae (Lehman)Whem.) i crna pjegavost stabljike soje (Diaporthe phaseolorum (Cke et Ell.) Sacc.var. caulivora Athow et Caldwell). Rezultati ispitivanja pokazali su razlike u intenzitetu napada ovih bolesti uzrokovane genetskom različitošću testiranih kultivara i različitim agroekološkim uvjetima tijekom ispititvanja. Kako bi rezultati ovih ispitivanja bili učinkoviti, potrebno je nastaviti testirati tolerantnost novostvorenih kultivara na pomenute bolesti, kao i moguće nove bolesti ili nove rase ranije navedenih patogena. Također, trebalo bi istraživanja provesti na više lokaliteta u područjima uzgoja soje, a rezultate koristiti u cilju unapređenja oplemenjivačkog rada.
soja; kultivari; gljivične bolesti; tolerantnost; rok sjetve; fungicid; urod zrna; energija klijanja; fenotipske korelacije
nije evidentirano
engleski
Tolerance of some domestic soybean cultivars (Glycine max (L)Merrill)on more important fungal diseases
nije evidentirano
soybean; cultivars; fungal diseases; tolerance; planting date; fungicide; grain yield; germination energy; phenotypic correlations
nije evidentirano
Podaci o izdanju
86
20.04.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb