Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu (CROSBI ID 391132)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nieder, Daria
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu
Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor mnogobrojnih hranjivih tvari za koje je poznato da imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje ljudi. S druge strane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu izvazvati alergije i intolerancije. Alergija se veže uz proteine mlijeka koji izazivaju imunološku reakciju, dok intoleranciju izaziva mliječni šećer, laktoza, zbog smanjene aktivnosti enzima laktaze koji ga razgrađuje na glukozu i galaktozu. Kako bi izbjegli neugodne simptome intolerancije na laktozu, osobe s intolerancijom na laktozu mogu konzumirati fermentirane mliječne proizvode za koje je poznato da imaju smanjeni sadržaj laktoze. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio laktoze u komercijalnim fermentiranim mliječnim napitcima HPLC metodom te procijeniti u kojoj mjeri su ovi proizvodi prikladni za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. Analiziran je ukupno 21 uzorak fermentiranih mliječnih napitaka u kojima se udio laktoze kretao od 2, 61 - 4, 63 g/100 g. Temeljem utvrđene količine laktoze u analiziranim uzorcima i pretpostavke da većina osoba s intolerancijom na laktozu može dnevno unijeti do 6 g laktoze bez poteškoća procjenjeno je da prihvatljiva konzumacija analiziranih fermentiranih proizvoda bez nepoželjnih posljedica iznosi 130 - 230 g.
laktoza ; intolerancija na laktozu ; fermentirani mliječni proizvodi ; prehrana
nije evidentirano
engleski
Assessment of fermented milk products adequacy in diet of lactose intolerant persons
nije evidentirano
lactose ; lactose intolerance ; fermented milk products ; diet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
08.03.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska