Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu (CROSBI ID 391132)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nieder, Daria Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Nieder, Daria

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu

Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor mnogobrojnih hranjivih tvari za koje je poznato da imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje ljudi. S druge strane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu izvazvati alergije i intolerancije. Alergija se veže uz proteine mlijeka koji izazivaju imunološku reakciju, dok intoleranciju izaziva mliječni šećer, laktoza, zbog smanjene aktivnosti enzima laktaze koji ga razgrađuje na glukozu i galaktozu. Kako bi izbjegli neugodne simptome intolerancije na laktozu, osobe s intolerancijom na laktozu mogu konzumirati fermentirane mliječne proizvode za koje je poznato da imaju smanjeni sadržaj laktoze. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio laktoze u komercijalnim fermentiranim mliječnim napitcima HPLC metodom te procijeniti u kojoj mjeri su ovi proizvodi prikladni za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. Analiziran je ukupno 21 uzorak fermentiranih mliječnih napitaka u kojima se udio laktoze kretao od 2, 61 - 4, 63 g/100 g. Temeljem utvrđene količine laktoze u analiziranim uzorcima i pretpostavke da većina osoba s intolerancijom na laktozu može dnevno unijeti do 6 g laktoze bez poteškoća procjenjeno je da prihvatljiva konzumacija analiziranih fermentiranih proizvoda bez nepoželjnih posljedica iznosi 130 - 230 g.

laktoza ; intolerancija na laktozu ; fermentirani mliječni proizvodi ; prehrana

nije evidentirano

engleski

Assessment of fermented milk products adequacy in diet of lactose intolerant persons

nije evidentirano

lactose ; lactose intolerance ; fermented milk products ; diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

08.03.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija

Poveznice