Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 719664

Mjerenje pješčane jezgre odljevka 3D digitalizatorom


Vale, Filip; Pavletić, Duško; Šterpin, Graciela; Perinić, Mladen
Mjerenje pješčane jezgre odljevka 3D digitalizatorom // STROJARSKE TEHNOLOGIJE I KONSTRUKCIJSKI MATERIJALI / dr.sc. Dražen Živković (ur.).
Split: HRVATSKO DRUŠTVO ZA STROJARSKE TEHNOLOGIJE, Hrvatska, 2014. str. 87-94 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Mjerenje pješčane jezgre odljevka 3D digitalizatorom
(Measuring of sand core casting with 3D digitalisator)

Autori
Vale, Filip ; Pavletić, Duško ; Šterpin, Graciela ; Perinić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
STROJARSKE TEHNOLOGIJE I KONSTRUKCIJSKI MATERIJALI / Dr.sc. Dražen Živković - Split : HRVATSKO DRUŠTVO ZA STROJARSKE TEHNOLOGIJE, Hrvatska, 2014, 87-94

Skup
4th International conference Mechanical Technologies and Structural Materials 2014

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 25.-26.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Digitalizacija; Pješčana jezgra; Poligonizacija; Nekodirane mjerne točke; CAD model
(Digizalization; Sand core; Polygonization; Uncoded measuring points; CAD model)

Sažetak
U današnje vrijeme ritam industrijske proizvodnje je sve brži pa samim time postoji sve veća potreba za brzim i preciznim mjerenjem geometrijskih karakteristika samih proizvoda. Govori li se o proizvodima koji imaju visok stupanj složenosti nailazi se na problem nemogućnosti korištenja konvencionalnih mjernih strojeva ili veoma sporo i mukotrpno korištenje istih. Optički mjerni instrumenti sve češće zamjenjuju tradicionalne koordinatne 3D mjerne strojeve, pogotovo u slučajevima kada mjerenja konvencionalnim metodama ne daju zadovoljavajuće rezultate. Podaci dobiveni mjerenjem se obrađuju u posebnom programskom paketu i u vrlo kratkom roku su raspoloživi kao vjeran računalni model mjerenog objekta. Računalni model snimanog objekta osigurava točno mjerenje i analizu funkcionalnih koordinata proizvoda. Rezultat digitalizacije objekta je snimljen kao model kojeg je moguće usporediti sa izvornim CAD modelom. Takve analize daju odgovor na pitanje o traženoj točnosti i preciznosti obrade u proizvodnji pojedinih objekata, te su polazište za eventualne korekcije alata i objekta. U radu je prikazano mjerenje oblika pješčane jezgre koja se koristi za izradu odljevka kućišta turbo- puhala. Za digitalizaciju pješčane jezgre korišten je ATOS sustav prve generacije. Podaci dobiveni digitalizacijom obrađeni su u programskom paketu GOM Inspect.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
069-0691736-1667 - Numeričko modeliranje hidrodinamičkog opterećenja i odziva pomorskih objekata (Jasna Prpić-Oršić, )
MT 137
OJ 212

Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka