Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 719552

Procjena rizika za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2


Zemunik, Vanesa; Pavlinac Dodig, Ivana; Valić, Maja; Tičinović Kurir, Tina; Đogaš, Zoran; Pecotić, Renata
Procjena rizika za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 // Medica Jadertina, 43 (2013), 4; 179-187 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Procjena rizika za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2
(The evaluation of risk for obstructive sleep apnea in patients with type 2 diabetes)

Autori
Zemunik, Vanesa ; Pavlinac Dodig, Ivana ; Valić, Maja ; Tičinović Kurir, Tina ; Đogaš, Zoran ; Pecotić, Renata

Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 43 (2013), 4; 179-187

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Opstrukcijska apneja tijekom spavanja-testovi probira; šećerna bolest tipa 2; upitnici- STOP upitnik; Epworthova ljestvica pospanosti
(Obstructive sleep apnea-screening tools; type 2 diabetes; questionnaires-STOP; Epworth sleepiness scale)

Sažetak
Sažetak: Cilj istraživanja je procijeniti rizik za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja (engl. Obstructive sleep apnea, OSA) u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 s pomoću STOP upitnika (engl. Snoring, Tiredness, Observed, Pressure ; STOP). S pomoću Epworthove ljestvice pospanosti (ESS) procijenjena je prekomjerna dnevna pospanost i ispitana povezanost pospanosti i rizika za OSA-u u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Dosadašnja istraživanja pokazala su da poremećena tolerancije glukoze i šećerna bolest tipa 2 predstavljaju čimbenik rizika za OSA-u, ali i da OSA predstavlja čimbenik rizika za šećernu bolest tipa 2. U našem istraživanju sudjelovala su 252 ispitanika sa šećernom bolešću tipa 2, koji su bili anketirani za vrijeme redovitih pregleda u Kliničkom bolničkom centru Split. Rezultati našeg istraživanja pokazali su da je 156 ispitanika (61, 9%) imalo povećan rizik za OSA-u prema rezultatima STOP upitnika. Nadalje, ispitanici koji su imali povećani rizik u odnosu na ispitanike koji nisu imali rizik za OSA-u bili su stariji (65 vs. 61 godina, p<0, 05), imali viši indeks tjelesne mase (28, 6±5, 1 vs. 26, 5±4, 1, p<0, 001), veći opseg vrata (41, 5±4, 7 vs. 39, 6±6, 2, p<0, 009) i bili pospaniji prema rezultatima ESS (5, 3±3, 1 vs. 3, 9±2, 5, p<0, 001). Uz šećernu bolest, većina ispitanika imala je i pridružene bolesti: arterijska hipertenzija (46%), gastroezofagealna refluksna bolest (28%), depresija (10%) i astma (8%). OSAje dio širokog spektra poremećaja disanja tijekom spavanja koja se dovodi u svezu s metaboličkim poremećajima poput šećerne bolesti tipa 2, a epidemiološki podatci o zastupljenosti OSA u Hrvatskoj su nedostatni. Ovo istraživanje ukazuje na potrebu provođenja probira za OSA u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 koristeći STOP upitnik.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EMBASE (Excerpta Medica)