Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 71952

Proizvodnja soje u R. Hrvatskoj s posebnim osvrtom na proizvodnju u 2000. godini


Vratarić, Marija; Varga, Boris; Josipović, Marko, Sudarić, Aleksandra
Proizvodnja soje u R. Hrvatskoj s posebnim osvrtom na proizvodnju u 2000. godini // 37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 71952 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja soje u R. Hrvatskoj s posebnim osvrtom na proizvodnju u 2000. godini
(The production of soybean at Republic of Croatia with special review on the production in 2000 year)

Autori
Vratarić, Marija ; Varga, Boris ; Josipović, Marko, Sudarić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2001

Skup
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
soja; površine; okolina; tehnologija; urod zrna
(soybean; area; environment; technology; grain yield)

Sažetak
Soja Glycine max (L) Merrill je poznata na području Hrvatske od 1878. godine. Međutim, kao komercijalna kultura ima kratku tradiciju (66 godina). Premda je u više navrata bilo pokušaja njenog širenja, ostala je manje važna kultura do 1971. U to vrijeme bio je veliki globalni trend povećanja površina pod sojom i on se pozitivno odrazio i na našu zemlju i od tada (1971.)soja se uzgaja kod nas u kontinuitetu. U razdoblju 1971-1998. godine površine pod sojom mijenjale su se od 2000 ha (1971) do 28000 ha (1990.=, odnosno u razdoblju 1987-1998. godine stabilizirale su se uglavnom na 20000 ha s prosječnim urodom zrna od 2.4 t/ha. Proizvodnja soje u Hrvtaskoj dobila je veći značaj u posljednje tri godine s pozitivnim poticajnim mjerama Vlade RH za ovu proizvodnju. Rezultat toga je da su površine pod sojom više nego podvostručene. Posebno je značajno povećanje površina pod sojom na obiteljskim gospodarstvima na kojima ima još mogućnosti za proširenje ove proizvodnje, ali to je vrlo kompleksno pitanje i zahtijeva vremena. U 2000. godini kod nas vremenski uvjeti nisu bili povoljni za soju (suša) i dobiveni urodi soje (1.43 t/ha) bili suznačajno niži nego u ranijim godinama, što će imati negativne posljedice na buduću proizvodnju soje. Iz toga razloga, u ovom radu analizirali smo proizvodnju soje u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na proteklu vegetacijsku sezonu. Analizirani su utjecaji okolinskih uvjeta, postojeća tehnologija proizvodnje sa svim njenim parametrima, odnosno imali smo za cilj idebntificirati i kvantificirati sve činitelje koji utječu na ovu proizvodnju i otkloniti ih prema redoslijedu negativnih utjecaja na urode zrna i cijenu koštanja. Neki rezultati analiza pokazuju da prosječni urodi zrna soje mogu biti zadovoljavajući unatoč nepovoljnim okolinskim uvjetima, ako je primjenjena adekvatna tehnologija proizvodnje. Nadalje, ulaganja u adekvatnu modernu tehniku i sisteme za navodnjavanje može također unaprijediti i održati profitabilnom ovu proizvodnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekti:
00730103

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Vratarić (autor)

Avatar Url Boris Varga (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vratarić, Marija; Varga, Boris; Josipović, Marko, Sudarić, Aleksandra
Proizvodnja soje u R. Hrvatskoj s posebnim osvrtom na proizvodnju u 2000. godini // 37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Vratarić, M., Varga, B. & Josipović, Marko, Sudarić, Aleksandra (2001) Proizvodnja soje u R. Hrvatskoj s posebnim osvrtom na proizvodnju u 2000. godini. U: Kovačević, V. (ur.)37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma.
@article{article, author = {Vratari\'{c}, Marija and Varga, Boris}, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2001}, pages = {265}, keywords = {soja, povr\v{s}ine, okolina, tehnologija, urod zrna}, title = {Proizvodnja soje u R. Hrvatskoj s posebnim osvrtom na proizvodnju u 2000. godini}, keyword = {soja, povr\v{s}ine, okolina, tehnologija, urod zrna}, publisher = {Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vratari\'{c}, Marija and Varga, Boris}, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2001}, pages = {265}, keywords = {soybean, area, environment, technology, grain yield}, title = {The production of soybean at Republic of Croatia with special review on the production in 2000 year}, keyword = {soybean, area, environment, technology, grain yield}, publisher = {Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font