SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“ (CROSBI ID 391072)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mikulin, Ana
Frece, Jadranka
hrvatski
SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“
Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljava li „Sir iz mišine“, proizveden na tradicionalan način bez upotrebe starter kultura, s autohtonim i komercijalnim starter kulturama u okolici Knina, mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 125/03). Za detekciju patogene mikrobne populacije sira korištene su klasične mikrobiološke metode ; hranjive selektivne podloge. Svi uzorci sira proizvedeni bez starter kultura i to na početku zrenja i jedan uzorak uzet nakon 45. dana zrenja bili su mikrobiološki neispravni. Istovremeno, u niti jednom uzorku sira nije bila zamijećena kontaminacija bakterijama iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes kao ni sulfitreducirajućim klostridijima. Zrenjem se broj patogenih mikroorganizama smanjio, posebice u uzorcima sira proizvedenim sa starter kulturama, što ukazuje da dodane starter kulture inhibiraju njihov rast. Također, proizvodnja autohtonih sireva mora se unaprijediti u svakoj tehnološkoj fazi proizvodnje kako bi namirnica odgovarala zadanim kriterijima i bila sigurna za ljudsku konzumaciju.
sir; mišina; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode
nije evidentirano
engleski
MICROBIAL POPULATIONS IN CHEESE RIPENED IN ANIMAL SACK (MIŠINA)
nije evidentirano
cheese; pathogens; classical microbiological methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
08.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb