Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Preparation of co-processed excipients for tablet production in pharmaceutical industry (CROSBI ID 391046)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vugrinec, Ines Preparation of co-processed excipients for tablet production in pharmaceutical industry / Matijašić, Gordana (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vugrinec, Ines

Matijašić, Gordana

engleski

Preparation of co-processed excipients for tablet production in pharmaceutical industry

Suobrađivanje je najčešće korišten postupak u razvoju novih pomoćnih tvari jer se tim postupkom modificiraju fizikalna svojstva uz izostanak kemijske promjene strukture samih pomoćnih tvari. Ovim procesom zadržavaju se prednosti pojedinačne pomoćne tvari, ali se stvaraju nove prednosti na način da se jedna pomoćna tvar obrađuje istovremeno s drugom. Cilj ovoga rada bio je modificirati svojstva pomoćnih tvari različitim postupcima te istražiti utjecaj modifikacije na svojstva pomoćnih tvari, njihovih mješavine i u konačnici na same tablete. U eksperimentima su kombinirane dvije pomoćne tvari, saharoza i PVP, u različitim omjerima. Magnezij stearat dodan je u malom udjelu, a imao je ulogu veziva. Modifikacija fizikalnih svojstva saharoze i PVP provedena je u planetarnom kugličnom mlinu procesom usitnjavanja pojedinačnih pomoćnih tvari i njihovih mješavina. Proveden je postupak granuliranja saharoze s otopinom PVP u fluidiziranom sloju. Sušenjem raspršivanjem modificirane su čestice saharoze i saharoze i PVP zajedno. Pojedinačnim komponentama i mješavinama određena je raspodjela veličina čestica, kut mirovanja, protok, nasipna gustoća i gustoća sabijanja te su izračunati indeksi kompresibilnosti i Hausnerov omjer. Proveden je postupak tabletiranja te je ispitana raspadljivost, tvrdoća i rastrošljivost dobivenih tableta. Rezultati su pokazali da se promjenom svojstava pomoćnih tvari i njihove funkcionalnosti utječe na svojstva konačnih proizvoda, dobivenih tableta, što je prikazano u ispitanim karakteristikama tableta kao što su raspadljivost i tvrdoća. Tvrdoća tableta raste povećanjem širine raspodjele i kuta mirovanja mješavina, a opada povećanjem Sauterovog promjera i udjela sitnijih čestica u pripremljenim mješavinama.

excipients; direct compression; co-processing; sucrose; PVP; grinding; granulation; spray-drying; particle size distribution; particle size range; angle of repose; flowability; bulk density; tapped density; disintegration time; friability; hardness

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

81

11.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo