Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrambeni aditivi (CROSBI ID 390962)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vrvilo, Jelena Prehrambeni aditivi / Jozić, Dražan (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2013

Podaci o odgovornosti

Vrvilo, Jelena

Jozić, Dražan

hrvatski

Prehrambeni aditivi

Prehrambenim aditivima smatraju se tvari poznatog kemijskog sastava koje se obično ne konzumiraju kao hrana, a hrani se dodaju uglavnom u tehnološkim procesima proizvodnje, prerade, obrade, pripreme, prijevoza, pohrane i skladištenja. Hranu čine privlačnijom za konzumaciju i prodaju. Prije uporabe aditivi moraju biti toksikološki evaluirani (ispitani i ocjenjeni). Odobreni aditivi mogu se uvrstiti na Listu aditiva za uporabu u hrani i Listu aditiva za uporabu u aditivima, prehrambenim enzimima, aromama i nutrijentima. Aditivi uvršteni na Liste razvrstavaju se u jednu od kategorija temeljem glavne tehnološke funkcije aditiva. Uporaba aditiva u RH zakonski je regulirana Pravilnikom o prehrambenim aditivima NN 62/2010 sa Izmjenama i dopunama Pravilnika NN 79/2012 i Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima NN 39/2013. Propisi o uporabi aditiva u RH usklađeni su sa propisima EU.

E brojevi; prehrambeni aditivi; deklaracija; zdravstvena sigurnost

nije evidentirano

engleski

Food Additives

nije evidentirano

E numbers; food additives; declaration; health safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

19.12.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija