Prehrambeni aditivi (CROSBI ID 390962)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vrvilo, Jelena
Jozić, Dražan
hrvatski
Prehrambeni aditivi
Prehrambenim aditivima smatraju se tvari poznatog kemijskog sastava koje se obično ne konzumiraju kao hrana, a hrani se dodaju uglavnom u tehnološkim procesima proizvodnje, prerade, obrade, pripreme, prijevoza, pohrane i skladištenja. Hranu čine privlačnijom za konzumaciju i prodaju. Prije uporabe aditivi moraju biti toksikološki evaluirani (ispitani i ocjenjeni). Odobreni aditivi mogu se uvrstiti na Listu aditiva za uporabu u hrani i Listu aditiva za uporabu u aditivima, prehrambenim enzimima, aromama i nutrijentima. Aditivi uvršteni na Liste razvrstavaju se u jednu od kategorija temeljem glavne tehnološke funkcije aditiva. Uporaba aditiva u RH zakonski je regulirana Pravilnikom o prehrambenim aditivima NN 62/2010 sa Izmjenama i dopunama Pravilnika NN 79/2012 i Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima NN 39/2013. Propisi o uporabi aditiva u RH usklađeni su sa propisima EU.
E brojevi; prehrambeni aditivi; deklaracija; zdravstvena sigurnost
nije evidentirano
engleski
Food Additives
nije evidentirano
E numbers; food additives; declaration; health safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
19.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split