Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 718675

Sveti sakramenti. Susret s Isusom Kristom u sakramentima Crkve


Karlić, Ivan
Sveti sakramenti. Susret s Isusom Kristom u sakramentima Crkve, Zagreb: Kršćanska sadašnjost – Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, 2014 (prirucnik)


Naslov
Sveti sakramenti. Susret s Isusom Kristom u sakramentima Crkve
(The Holy sacraments. The encounter with Jesus Christ in the sacraments of the Church)

Autori
Karlić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Kršćanska sadašnjost – Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Grad
Zagreb

Godina
2014

Stranica
304

ISBN
978-953-11-0859-1

Ključne riječi
Isus Krist; Crkva; sakramenti; kateheze; liturgija
(Jesus Christ; the Church; the sacraments; catechesis; liturgy)

Sažetak
Govoriti o svetim sakramentima u isto je vrijeme i jednostavno i složeno, lagano i teško. Kršćanski vjernici svakodnevno sudjeluju u slavljima sakramenata, uglavnom im znaju značenje i simboliku, svjesni da upravo preko sakramenata Crkve, kojoj ih je Isus Krist ostavio, ulaze u zajedništvo s Bogom i s drugim ljudima. Dakako, kao i razni drugi sadržaji katoličke vjere, i sakramenti imaju i svoju otajstvenu, nadnaravnu notu, ali ta činjenica ne priječi da ih čovjek vjernik promatra i kao stvarnost koja se događa sada i ovdje, u konkretnom vremenu i prostoru, iako nas uzdižu i iznad vremena i prostora. Središnja tema knjige su Sveti sakramenti. U desetak tema „obrađuje“ se kršćansko vjerovanje i kršćanski govor o sakramentima. Ne radi se o strogo akademsko-teološkom načinu izlaganja, nego o više narativnom pastoralno-teološkom načinu koji bi bio pristupačan, prihvatljiv i razumljiv vjernicima koji možda nemaju posebnoga teološkog obrazovanja, niti su posebno studirali teološke znanosti, ali imaju želju bolje upoznati i produbiti svoju vjeru o sakramentima. Naslovi pojedinih tema izlaganja slijede klasični crkveni nauk o sakramentima, kako ga susrećemo u Katekizmu Katoličke Crkve i u drugim crkvenim dokumentima, molitvenicima i teološko-pastoralnim promišljanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Teologija, Povijest

Napomena
Radi se o znanstveno-popularnoj knjizi.POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, Zagreb,
Fakultet filozofije i religijskih znanosti,
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb,
Katolički bogoslovni fakultet, Split,
Katolički bogoslovni fakultet, Đakovo

Profili:

Avatar Url Ivan Karlić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Karlić, Ivan
Sveti sakramenti. Susret s Isusom Kristom u sakramentima Crkve, Zagreb: Kršćanska sadašnjost – Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, 2014 (prirucnik)
Karlić, I. (2014) Sveti sakramenti. Susret s Isusom Kristom u sakramentima Crkve. Zagreb, Kršćanska sadašnjost – Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.
@book{book, author = {Karli\'{c}, I.}, year = {2014}, pages = {304}, keywords = {Jesus Christ, the Church, the sacraments, catechesis, liturgy}, isbn = {978-953-11-0859-1}, title = {The Holy sacraments. The encounter with Jesus Christ in the sacraments of the Church}, keyword = {Jesus Christ, the Church, the sacraments, catechesis, liturgy}, publisher = {Kr\v{s}\'{c}anska sada\v{s}njost – Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca}, publisherplace = {Zagreb} }