Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sintaktičke značajke propovijedi fra Emerika Pavića (CROSBI ID 390909)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pranjić, Maja Sintaktičke značajke propovijedi fra Emerika Pavića / Vlastelić, Anastazija (mentor); Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci, . 2014

Podaci o odgovornosti

Pranjić, Maja

Vlastelić, Anastazija

hrvatski

Sintaktičke značajke propovijedi fra Emerika Pavića

U radu se utvrđuju obilježja jezika podunavskoga franjevca Emerika Pavića na odabranom proznom korpusu autorove zbirke propovijedi Prosvitljenje i ogrianje jesenog i zimnog doba iliti nediljne i svečane predike priko jeseni i zime. Na temelju se relevantnih sintaktičkih obilježja franjevačke koine analizira spomenuti tekst kako bi se utvrdilo slijedi li fra Emerik Pavić koine franjevačke književnosti 18. st., što je osobito značajno jer se važnom sastavnicom hrvatskoga predstandardnoga jezika smatra upravo franjevačka koine 18. st., odnosno ujednačeni standardnojezični uzus kojim su pisali bosanski i hrvatski franjevci. Provedena analiza pokazuje da je jezik fra Emerika Pavića, bar kad je riječ o sintaktičkoj razini, jezikoslovno zanimljiv, što znači da se u njemu odražavaju i starija i suvremena jezikoslovna strujanja kojima se autor nedvojbeno izravno oslanja na jezik franjevačkih pisaca 18. st. uz određena manja odstupanja uvjetovana temom i izvornošću pisanih propovijedi.

Ključne riječi: franjevac Emerik Pavić; Prosvitljenje i ogrianje jesenog i zimnog doba iliti nediljne i svečane predike priko jeseni i zime; franjevačka koine 18. stoljeća; sintaksa.

nije evidentirano

engleski

Syntactic features of sermons by Fr Emerik Pavić

nije evidentirano

friar Emerik Pavić; Prosvitljenje i ogrianje jesenog i zimnog doba iliti nediljne i svečane predike priko jeseni i zime; Franciscan Koiné of the 18th century; syntax.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

10.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Filozofski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Filologija