Oksidacija masti u pilećem mesu (CROSBI ID 614916)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Galović, Dalida ; Pavić, Valentina ; Janječić, Zlatko ; Margeta, Vladimir ; Radišić, Žarko
hrvatski
Oksidacija masti u pilećem mesu
Pileće meso predstavlja biološki vrijednu namirnicu s malim sadržajem masti, povoljnim aminokiselinskim sastavom i visokom probavljivošću. U odnosu na meso ostalih domaćih životinja, sadrži veći udio višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno utječu na zdravlje ljudi. Međutim, loše obilježje takvog mesa je da tijekom pohrane i skladištenja dolazi do oksidacije masti. Oksidacija masti u pilećem mesu uzrokuje promjene u kvaliteti. Jedan od glavnih uzroka kvarenja je užeglost koja dovodi do gubitka okusa, sastava, čvrstoće, izgleda i hranidbene vrijednosti pilećeg mesa. Dodavanjem antioksidanata u krmne smjese za hranidbu pilića moguće je osigurati oksidativnu stabilnost masti u mesu tijekom klaoničke obrade i čuvanja mesa. Razlog tome su i mnoga istraživanja o utjecaju karotenoida, vitamina C, selena i biljnih ekstrakta na produljenje kvalitete mesa peradi.
pileće meso; slobodni radikali; oksidacija; kvaliteta; antioksidanti
nije evidentirano
engleski
Lipid oxidation in chicken meat
nije evidentirano
chicken meat; free radicals; oxidation; quality; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o prilogu
561-565.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozij agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-22-2
Podaci o skupu
Hrvatski simpozij agronoma (49 ; 2014) ; Međunarodni simpozij agronoma (9 ; 2014)
poster
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska