Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Oksidacija masti u pilećem mesu (CROSBI ID 614916)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Galović, Dalida ; Pavić, Valentina ; Janječić, Zlatko ; Margeta, Vladimir ; Radišić, Žarko Oksidacija masti u pilećem mesu // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 561-565

Podaci o odgovornosti

Galović, Dalida ; Pavić, Valentina ; Janječić, Zlatko ; Margeta, Vladimir ; Radišić, Žarko

hrvatski

Oksidacija masti u pilećem mesu

Pileće meso predstavlja biološki vrijednu namirnicu s malim sadržajem masti, povoljnim aminokiselinskim sastavom i visokom probavljivošću. U odnosu na meso ostalih domaćih životinja, sadrži veći udio višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno utječu na zdravlje ljudi. Međutim, loše obilježje takvog mesa je da tijekom pohrane i skladištenja dolazi do oksidacije masti. Oksidacija masti u pilećem mesu uzrokuje promjene u kvaliteti. Jedan od glavnih uzroka kvarenja je užeglost koja dovodi do gubitka okusa, sastava, čvrstoće, izgleda i hranidbene vrijednosti pilećeg mesa. Dodavanjem antioksidanata u krmne smjese za hranidbu pilića moguće je osigurati oksidativnu stabilnost masti u mesu tijekom klaoničke obrade i čuvanja mesa. Razlog tome su i mnoga istraživanja o utjecaju karotenoida, vitamina C, selena i biljnih ekstrakta na produljenje kvalitete mesa peradi.

pileće meso; slobodni radikali; oksidacija; kvaliteta; antioksidanti

nije evidentirano

engleski

Lipid oxidation in chicken meat

nije evidentirano

chicken meat; free radicals; oxidation; quality; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o prilogu

561-565.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozij agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-22-2

Podaci o skupu

Hrvatski simpozij agronoma (49 ; 2014) ; Međunarodni simpozij agronoma (9 ; 2014)

poster

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)