Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 718415

UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA


Margetić, Lana
UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA
(EVALUATION OF THE PANEL FOR SENSORY EVALUATION OF THE ACACIA HONEY)

Autori
Margetić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.9

Godina
2014

Stranica
63

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Senzorska procjena; med bagrema; senzorski panel; statističke metode
(Sensory evaluation; acacia honey; sensory panel; statistical methods)

Sažetak
Budući da fizikalno-kemijske analize ne daju dovoljno karakterističnih vrijednosti, senzorska analiza je neophodna i visoko cijenjena u procjeni kvalitete meda. Tijekom ovog istraživanja, provedeno je senzorsko ocjenjivanje 10 uzoraka meda bagrema uz dva ponavljanja. Od strane stručnog panela, sastavljenog od pet senzorskih analitičara, ocjenjeni su izgled (čistoća, boja, prozirnost), okus i miris. Pri obradi podataka, korištene su univarijantne, multivarijantne statističke metode, dvosmjerna ANOVA te „Eggshell“ profiliranje. Rezultati ukazuju na usklađenosti i razlike među članovima panela te postoji li potreba za dodatnom edukacijom panela za određena senzorska svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb