Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 718410

ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI


Mačković, Nina
ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI
(PHENOLIC COMPOUNDS CONTENT DETERMINATION IN DIFFERENT COMMERCIAL ARONIA PRODUCTS USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY)

Autori
Mačković, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.9

Godina
2014

Stranica
56

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Aronija; fenolne kiseline; flavonoidi; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
(Aronia; flavonoids; High Performance Liquid Chromatography; phenolic acids)

Sažetak
Biološki aktivne komponente, odnosno fenolni spojevi, kojima su bogati plodovi aronije, nosioci su karakterističnih svojstava ove biljke te antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio fenolnih kiselina i flavonoida metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti u različitim komercijalnim proizvodima od aronije kao što su sokovi, prahovi, proizvodi u obliku kapsula te čajevi. Identificirane su i kvantificirane fenolne kiseline galna, klorogenska, kafeinska, p – kumarinska i elaginska kiselina te flavonoidi kvercetin i kamferol. Rezultati istraživanja pokazali su kako je u svim analiziranim proizvodima od aronije najzastupljenija fenolna kiselina p – kumarinska, a najmanje zastupljena galna kiselina, dok je od dvaju određenih flavonoida kvercetin prisutan u višem udjelu u svim analiziranim proizvodima. Vrijednosti analiziranih sastojaka pojedinačnih uzoraka unutar te između pojedinih vrsta proizvoda od aronije statistički se značajno razlikuju, a proizvodi s najvišim prosječnim udjelima svih identificiranih i kvantificiranih fenolnih kiselina, osim klorogenske, i flavonoida su proizvodi u obliku kapsula koje slijede prahovi, čajevi te sokovi od aronije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb