Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 718409

ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE


Kodrnja, Ana
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE I ANTIOKSIDACIJSKOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PROIZVODA OD ARONIJE
(DETERMINATION OF QUALITY PARAMETERS AND ANTIOXIDANT POTENTIAL OF VARIOUS PRODUCTS OF ARONIA)

Autori
Kodrnja, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.9

Godina
2014

Stranica
65

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi; parametri kvalitete; proizvodi od aronije
(Antioxidant activity; phenolic compounds; quality parameters; the products of aroni)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 11 komercijalnih proizvoda od aronije različitih proizvođača od kojih tri uzorka aronije u prahu, dva uzorka proizvoda aronije u obliku kapsula, četiri čaja od aronije i dva uzorka sušenih bobica aronije. Određeni su fizikalno-kemijski parametri kvalitete, udio ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida, antocijana te antioksidacijska aktivnost pomoću DPPH i FRAP metoda. Vrijednosti utvrđenih fizikalno-kemijskih parametara statistički se značajno razlikuju između različitih vrsta proizvoda od aronije, kao također i između pojedinih uzoraka unutar iste vrste proizvoda sa iznimkom vrijednosti ukupne suhe tvari i ukupne kiselosti između pojedinih uzoraka sušenih bobica. Dobivene vrijednosti analiziranih parametara udjela ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida te antocijana kao i antioksidacijske aktivnosti ukazuju da je najviši antioksidacijski potencijal određen u proizvodima u obliku kapsula, a slijede proizvodi aronije u prahu, čajevi i sušene bobice aronije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb